Bona part dels ingressos d’un estat provenen dels impostos recaptats. L’IRPF (Impost de Renda a les Persones Físiques) és un dels tipus d’impostos a través del qual es recapten més diners (segons dades de l’Agència Tributària, un 21,3% del total d’ingressos de l’estat). Aquest impost ens és descomptat al llarg de l’any en diverses situacions (nòmines, ingressos per lloguers, etc). Una vegada a l’any, amb la declaració de renda, tenim la possibilitat de passar comptes i rebre o pagar diners en funció de si (segons el que diuen les normatives) ja hem pagat més del compte i hem de rebre els diners que hem pagat de més o, per contra, ens toca encara pagar una mica més.
Com a ciutadans entenem la nostra necessària col·laboració econòmica en projectes comuns. De tota manera podríem posar moltes objeccions a com es gasten els nostres diners. Quan votem a un partit o a un altre, aquest és un tema clau a tenir en compte: què es destina a educació, a sanitat, a solidaritat… Més enllà d’aquesta oportunitat, des dels anys 80 sorgeix una iniciativa lligada al concepte d’objecció de consciència, anomenada “objecció fiscal a la despesa militar”. Els objectors fiscals a la despesa militar fan valdre que la seva consciència pacifista els impedeix de col·laborar al manteniment d’un exèrcit i a la compra d’armament.
L’objecció de consciència és reconeguda en molts països, entre ells a Espanya, on la llei eximeix a les persones objectores de prestar serveis a l’exèrcit. Els objectors d’arreu del món estan treballant perquè els estats reconeguin també que els objectors de consciència puguin ser eximits de la seva participació econòmica a la despesa militar. De moment, aquest dret no s’ha reconegut, però cada any, centenars de persones descompten d’allò que els tocaria pagar en concepte d’IRPF el percentatge que l’estat destina a pressupostos militars.
Parlem-ne una mica més: Què és i com es fa l’objecció fiscal a la despesa militar?
La idea bàsica és impedir que els mateixos diners es destinin a finalitats militars. Al mateix temps entenem que, per aquest fet no hem de pagar menys impostos que altres ciutadans. Per tant, de la declaració de renda calculem els diners que anirien a despeses militars (un 4% aproximadament del que hem aportat) i els deduïm directament i, d’altra banda, fem la donació d’aquesta quantitat a una entitat solidària i l’adjuntem a la declaració de renda juntament amb una carta declarant-nos objectors fiscals. Sembla complicat però no ho és tant, al SIOF (servei d’informació sobre l’objecció fiscal) en l’adreça: http://www.objecciofiscal.org/index.php/es/ trobareu tota la informació necessària tant teòrica com pràctica per fer-vos objectors fiscals a la despesa militar, així com contactes per rebre ajuda directament.
L’objecció fiscal és una manera més de contribuir a posar fi a les guerres, de treballar per la pau i de generar una cultura de diàleg i de solidaritat.