La plataforma Rubí sense abocadors ha posat una denúncia davant l’Agència de Residus de Catalunya i els Agents Rurals per un abocament incontrolat de lixiviats al torrent de Can Barceló per part de FSM Vertispania, empresa que gestiona l’abocador de Can Carreras i vinculada al grup TMA, que també gestiona Can Balasc i les plantes de tractament de residus de Sant Cugat.
Fa uns dies, membres de l’entitat ecologista van detectar que hi havia aigua molt bruta en un corriol que baixa de la finca. “Va ser després de l’episodi de pluges intenses, potser van voler aprofitar els aiguats perquè totes les aigües contaminades anessin avall, però ara es veuen clarament”, explica Montse Rousse, membre de Rubí sense abocadors.
L’aigua contaminada es pot observar a un dels antics torrents que passaven per Can Carreras i que connecten amb el torrent de Can Barceló, que al seu torn s’ajunta amb el torrent de Can Pi de la Serra. Els membres de l’entitat han resseguit el rastre de l’aigua contaminada i han descobert la sortida d’una canonada just al límit de la finca de l’abocador de Can Carreras: “Això és un delicte ambiental que comporta penes de presó”, explica Rousse i afegeix que “la gent que viu a Can Pi de la Serra té pous que no poden fer servir perquè estan contaminats”.
Els lixiviats són el resultat de la degradació dels residus i tenen una alta concentració en sals minerals i altres derivats secundaris. Les aigües residuals detectades als torrents procedeixen, segons afirma la plataforma, de l’abocador de Can Carreras, que suposadament està en procés de restauració del medi, ja que va ser clausurat per la Generalitat el 2016. Aquests lixiviats, segons la plataforma es troben a les basses de l’abocador i han de ser emmagatzemats en uns camions cisterna i traslladats a una planta de tractament de lixiviats, un procediment que resulta car. Montse Rousse afirma que “les basses estan pensades per aguantar molta quantitat de pluja i també tenen un protocol en cas de risc de desbordament, però això no va passar perquè el dia de les pluges no es van desbordar”. Per aquest motiu, Rousse sospita que “a través de la canonada detectada, tenen una aixeta a través de la qual deixen anar els lixiviats i així s’estalvien el cost de traslladar-ho per al seu tractament”, un fet que també explicaria perquè els pous dels veïns de Can Pi de la Serra tenen des de fa anys les aigües contaminades.