El Consell d’Administració de Proursa va aprovar a principis de desembre el Programa d’Actuació per al 2020. Proursa és una societat municipal que gestiona a Rubí la promoció pública i social d’habitatge. Aquests darrers anys, el programa d’actuació d’aquesta societat es basava en el Pla Estratègic d’Habitatge de Rubí (PEHR) 2015 -2019, que es definia com “l’instrument de planificació que guiava les intervencions municipals en l’àmbit de l’habitatge, particularment, i de forma intensiva per afrontar l’emergència habitacional de les persones damnificades per la crisi econòmica”.
La primera sorpresa és la reducció de prop d’un 40% del pressupost de Proursa. Una decisió justificada apel·lant a un Pla Econòmic i Financer tot i que, curiosament, el Pla Econòmic Financer 2019-20 contemplava pràcticament les mateixes limitacions per al 2019 que per al 2020. Es tracta doncs d’una pràctica habitual els darrers quatre anys i que consisteix a apel·lar a conceptes tècnics complexos per donar a entendre que és tècnicament inevitable allò que és, en realitat, una decisió política. El pressupost doncs passa dels més dels 2.770.937 euros del 2019 a 1.562.937 euros perquè el govern local ha decidit que l’ampliació de la borsa d’habitatge social a Rubí no és una prioritat.
Per posar en context aquesta dràstica destralada pressupostària a les polítiques d’habitatge, posem-les una mica en context: l’Ajuntament de Salt, per exemple, amb una població d’una mica més de 30.000 habitants, va aprovar l’octubre passat invertir 3,3 milions d’euros per comprar un total de 83 habitatges exercint el seu dret a tanteig i retracte. El juliol d’enguany Sant Cugat va incorporar 58 habitatges i suma ja 575 nous pisos de lloguer protegit que gestionen directament (Rubí compta actualment amb 129 pisos). A banda de les actuacions de les administracions locals, el govern de la Generalitat destinarà 20 milions d’euros a la compra de pisos provinents d’execucions hipotecàries i l’Institut Català de Finances obrirà una línia de crèdits tous de 100 milions d’euros per a la rehabilitació d’habitatges. El context és, doncs, d’ampliar notablement i no de reduir la despesa en adquisició d’habitatge públic amb l’objectiu d’assolir el mandat de solidaritat urbana que assenyala la Llei d’Habitatge de Catalunya (borsa d’habitatge social equivalent al 15% del parc d’habitatge de la ciutat).
També sorprèn el fet que aquestes retallades dràstiques en polítiques d’habitatge les proposi una regidoria liderada per En Comú-Podem. Durant els darrers dos anys aquest és el partit que ha denunciat sistemàticament la manca de planificació i inversions del govern local pel que fa a l’habitatge públic. És el mateix partit que l’any passat va votar en contra d’uns pressupostos que eren un 40% superior als que ara ens proposen. Això sí, a les reunions del Consell d’Administració els gots són reciclables i no hi ha ampolles d’aigua de plàstic.