La patronal Cecot en col·laboració amb la Fundació Autoocupació va posar en marxa l’any 2011 una iniciativa pionera a Espanya: el Centre de Reempresa de Catalunya. Un instrument que, en aquell moment, pretenia incidir directament en la reactivació de l’economia, en la generació de riquesa i el manteniment de l’ocupació. El primer objectiu marcat va ser el d’esdevenir el primer mercat de compravenda de petites i mitjanes empreses del nostre país i evitar, a la vegada, que negocis viables haguessin d’abaixar la persiana per falta de relleu.
Més de deu anys després i amb el suport de la Generalitat de Catalunya, que des de l’inici de la iniciativa va entendre Reempresa com un servei necessari per salvaguardar el teixit productiu del país, el balanç és molt positiu: 3.800 reempreses d’èxit i 10.700 llocs de treball preservats. Pel conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, aquestes xifres “resumeixen i fan evident la utilitat i el valor d’aquesta iniciativa”.
Torrent ha destacat la importància del programa Reempresa “que ha superat ja els 10 anys oferint una alternativa i donant una nova oportunitat, fent possible la continuïtat de negocis existents, mantenint llocs de treball; i alhora, obrint la porta a emprenedores i emprenedors que s’estalvien haver d’aixecar un projecte des de zero”.
Des de Cecot, es concreta que de les 3.800 Reempreses d’èxit, el 33% són comerços, un 31% són del sector de l’hostaleria, el 28% pertanyen al sector serveis, i el 8% restant pertanyen al sector industrial i de la construcció.
Des del 2011, la inversió induïda acumulada de les reempreses d’èxit ha estat de 180M d’euros i l’equip tècnic ha atès 10.000 empreses i 17.800 reemprenedors i reemprenedores.
“Reempresa ha demostrat ser un mecanisme eficaç per salvar llocs de treball, generar oportunitats i fomentar la innovació i la modernització del nostre teixit empresarial”, ha destacat Xavier Panés, president de la Cecot, qui ha recordat que Reempresa “és un projecte que, amb poc més de 10 anys ha aconseguit esdevenir un referent en el món emprenedor i empresarial del nostre país, l’estat i Europa.”
Panés també ha insistit que “quan parlem de Reempresa, no només parlem de salvaguardar el patrimoni empresarial de Catalunya, parlem de persones, i de la seva vida i la seva motivació. El Reempresa és un servei de país i pel país”.
Segons apunten des de Cecot, els reptes del Centre de Reempresa de Catalunya per als propers anys passen per continuar explicant a emprenedors i emprenedores que a vegades no cal començar des de zero, que coneguin la possibilitat que una empresa que busca un relleu pot encaixar amb la idea de negoci que tenen el cap. Així com continuar treballant amb el teixit empresarial perquè entengui que és possible trobar un relleu si es prepara amb temps.
Redacció
NOTÍCIES RECENTS