Cristina Carrasco
Rubí commemora el Dia Internacional dels Drets Humans i el Dia Internacional de les Persones Migrants amb una programació que inclou aportacions de diverses entitats culturals, socials i comercials. L’objectiu d’aquesta commemoració és promoure la reflexió al voltant dels drets humans i el fet migratori a l’hora que també vol denunciar la vulneració d’aquests drets i la situació de les persones que s’han vist obligades migrar.
L’Assemblea General de les Nacions Unides va designar el 10 de desembre com el Dia dels Drets Humans ja que Aquest dia, de 1948, es va signar la Declaració Universal dels Drets Humans. La mateixa ONU va proclamar el 18 de desembre com a Dia Internacional de la Persona Migrant.
Des del servei de Cooperació i Primera Acollida, s’ha dissenyat un programa que tractarà els reptes de futur i amenaces que posen en risc aquests drets. A més, convidarà a la reflexió i cercar alternatives per seguir treballant en la defensa dels drets humans i dels drets de les persones migrants. Tota aquesta proposta s’ha dut a terme amb la col·laboració transversal de diverses entitats de la ciutat.
Programació d’activitats
Del 2 al 20 de desembre
Exposició «NANA I FÀTIMA, DONES SOTA EL SETGE DE GAZA», a càrrec CREART i RUIDO PHOTO. Vestíbul Biblioteca Mestre Martí Tauler
Palestina viu la pitjor crisi humanitària de les últimes dècades. L’octubre del 2023 Israel va començar una nova ofensiva militar sobre la Franja de Gaza. Enmig d’aquest setge, marcat per intensos bombardejos i l’assassinat de civils, dues dones, la Nana Azayza i la Fàtima Shbair, ens obren una finestra perquè puguem veure, a través dels seus relats i imatges, el que elles viuen dia a dia.
3 de desembre. Plaça Neus Català.
– 17 h Espectacle de petit Format CREC!, basat en el llibre de la Tina Vallès, a càrrec de la narradora Mon Mas.
No sé si us han explicat mai cap història amb una branca de protagonista. Normalment les branques tenen un paper molt discret als contes, però un dia n’hi va haver una que va decidir trencar amb tot, començant pel tronc que la sostenia: crec!, es va desprendre de l’arbre i va començar el seu camí. Vivia a la Vall del Silenci… perquè la vida, ja ho sabeu, si passa, fa soroll. * Sessió de contes per a infants i famílies de 4 a 99 anys
4 de desembre. Biblioteca Mestre Martí Tauler.
– 18 h Presentació de l’exposició «NANA I FÀTIMA, DONES SOTA EL SETGE DE GAZA» I col·loqui sobre la situació a Gaza, a càrrec de CREART I RUIDO PHOTO.
10 de desembre
– De 17 A 19 h. ‘DRETS A LA PLAÇA’. Pl. Onze de Setembre
– RECEPTA ANTIRUMORS, a càrrec de l’Institut Diversitas
Activitat de carrer per promoure la reflexió de la ciutadania sobre els efectes negatius dels estereotips i rumors, reconèixer la responsabilitat que tenim tots i totes per a contribuir a una bona convivència als nostres barris i oferir pensaments, actituds i pràctiques que fomentin una visió positiva de la diversitat intercultural per tal de construir plegades una ciutat compartida, plural i diversa.
– LA MALETA REFUGIADA, a càrrec de Refugees Welcome
Activitat de conscienciació, d’empatia i de reflexió sobre la realitat de les persones desplaçades.
– JOC GEGANT VIDES, a càrrec de CREU ROJA CATALUNYA
Joc gegant que té l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania en general sobre la situació de vulneració de drets que pateixen diverses persones del seu entorn, entre elles persones migrades i refugiades, des d’una perspectiva antiracista.
12 de desembre a la pl. Pere Aguilera
18 h PERFORMANCE PARTICIPATIVA PELS DRETS HUMANS I LA PAU, a càrrec de Rubí Solidari i entitats col·laboradores, en el marc de les concentracions contra les guerres.
13 de desembre
– De 17 A 20 h a la pl. Doctor Guardiet
Activitat de carrer ON ÉS LLAR?, a càrrec de Rubí Jove als barris
Què significa migrar? Què sentim com a llar? Vine a participar en aquesta dinàmica interactiva al carrer, i entre totes donem una volta a aquestes preguntes. Proposem un espai d’intercanvi on pensar-nos dins un món en constant moviment. * A partir de 12 anys.
13 de desembre
– 20 h al teatre municipal La Sala
Obra de teatre ‘MAR’, de la companyia Vuit Temps, i col·loqui posterior amb la participació de Junts Associació Catalana de Jueus i Palestins.
Tres dones, dues palestines i una israeliana, es veuen forçades per la violència imperant als carrers de la ciutat en la qual es troben a passar la nit del divendres juntes. Què fan tres dones tancades en una casa, envoltades per la guerra, durant tota una nit? Es coneixen. Es reconeixen. Conten històries de vius i morts. Es cuiden, es comparteixen, cuinen i s’estimen en les seves infinites diferències però, encara més, en les seves infinites similituds.
Direcció: Antonio Castillo. Dramatúrgia: Federico Roca. Actrius: Florencia Ortiz, Eva Jiménez i Marta Monsergas. * Entrada gratuïta sense reserva prèvia fins a esgotar les entrades. * Taquilla inversa solidària de Rubí Solidari per UNRWA.
17 de desembre
– 18 h a la Biblioteca Mestre Martí Tauler
Conferència «MIGRACIONS I GLOBALITZACIÓ: NECROPOLÍTIQUES MIGRATÒRIES», a càrrec de l’Associació Amics de la UAB amb la participació de Sònia Parella Rubio.
19 de desembre
– 18.30 h a l’Ateneu
Taula rodona «DIFICULTATS D’ACCÉS ALS DRETS HUMANS DE LES PERSONES REFUGIADES», a càrrec de la Comissió Catalana d’Acció pel Refugi
Taula rodona amb la participació de persones refugiades i expertes de la CCAR per tal d’abordar les dificultats que tenen les persones refugiades, migrades i sol·licitants de protecció internacional per accedir a drets humans tan bàsics com són l’educació, la feina digna, la salut i l’habitatge
Del 9 al 18 de desembre
– Tallers als centres educatius i projectes d’aprenentatge i servei per donar a conèixer i treballar els drets humans i els drets de les persones migrades amb l’alumnat.
– Joc El Dret a l’Habitatge, a càrrec d’Enginyeria Sense Fronteres.
– Activitat On és llar?, a càrrec de Rubí Jove als instituts.
NOTÍCIES RECENTS