El rebatejat Espai Expositiu Pepa de Haro, ubicat a l’Escola d’Art i Disseny (edRa), s’’ha omplert de gom a gom aquest dijous al vespre durant la inauguració de l’exposició d’homenatge a l’artista rubinenca, en el desè aniversari de la seva mort. L’antiga escola d’art on va estudiar De Haro ha preparat un homenatge molt especial amb un recull d’obres de l’artista en diverses disciplines: pintura, gravat amb planxes de fusta i cartró i escultures de fusta i alabastre.
A la mostra s’han recreat tres tallers artístics delimitats per cercles per cadascuna de les disciplines que va treballar Pepa de Haro: gravat, -àmbit en què va ser més prolífica- pintura i escultura. Durant la seva trajectòria artística, la rubinenca d’origen murcià va desenvolupar obres abstractes i altres de més figuratives, a més de representar temàtiques com els animals, objectes inanimats i crítica social.
A més, l’exposició sobre Pepa de Haro compta amb unes zones dedicades a retalls de premsa vinculats a l’artista, quadres d’estil cubista i un audiovisual amb testimonis que parlen de Pepa de Haro com a persona i artista. La mostra està oberta a tothom i es pot visitar fins al 20 de maig.
A la inauguració de l’exposició, han participat l’alcaldessa, Ana M. Martínez, el director d’edRa, Candi Casadevall, i la família de l’artista. L’alcaldessa ha alabat la figura de Pepa de Haro i ha destacat que “mantenir viu el seu llegat és un deure i un privilegi per a Rubí”. Per la seva banda, Casadevall ha afirmat que des del centre educatiu tenen molt bon record d’ella, que a nivell personal “era molt activa, com un terratrèmol, i molt prolífica produint art, que era la seva passió” i que “sempre ha estat un referent dins de la comunitat d’artistes de Rubí”.
A més, l’Escola edRa aprofitarà el tòrcul -una premsa utilitzada per la creació de gravats- cedit per la família per donar el tret de sortida a un cicle de tallers i seminaris dedicats al gravat. L’homenatge ha estat possible gràcies a la cessió de diverses obres tant de la família Margarit i De Haro com de diversos amics i institucions on havia donat classes com, per exemple, l’escola Torre de la Llebre, a més del Museu Municipal Castell.
Pepa de Haro, nascuda a Cartagena (Múrcia), va arribar a Rubí el 1973. Militant al PSUC i posteriorment a Convergència i Unió, amb aquest últim partit va ser regidora d’ensenyament i de dona del 1999 al 2003. L’artista es va diplomar en pintura i gravat a Barcelona i entre totes les seves obres, la més coneguda és ‘Dempeus’, l’escultura que presideix la plaça d’Onze de Setembre.