El primer Congrés Nacional Rubí Brilla, que va tenir lloc divendres passat a la Biblioteca Mestre Martí Tauler, va evidenciar el paper protagonista dels municipis en el canvi de model energètic. La cita, organitzada per l’Ajuntament de Rubí, va servir per intercanviar experiències d’èxit en l’àmbit de l’eficiència energètica i les energies renovables, així com per escoltar l’opinió d’una quinzena d’experts en la matèria reconeguts tant en l’àmbit nacional com en l’internacional.
La jornada es va obrir amb la benvinguda de l’alcaldessa, Carme García, qui va reivindicar el lideratge de Rubí en el canvi de model energètic, fruit d’una aposta política, i es va mostrar convençuda que aquesta qüestió està en mans del món local: “Les ciutats són i seran les protagonistes. El canvi es farà des de l\’apoderament ciutadà i les administracions més pròximes, els ajuntaments”. En aquest sentit, García va assegurar que “la suma d’accions locals té més potència que les declaracions de governs internacionals”.
La intervenció de l’alcaldessa va donar pas a la conferència inaugural, ‘Situació i problemàtica actual energètica a Europa i Espanya’, a càrrec de Javier García Breva, expert en polítiques energètiques i president d’N2E i Jorge Morales de Labra, director general de GeoAtlanter i membre de la Plataforma por un Nuevo Modelo Energético i de la patronal fotovoltaica. García Breva va defensar que la transició energètica “és rendible” i que “les ciutats són l’escenari del canvi”, entre d’altres qüestions perquè els ajuntaments disposen d’autonomia: “Un ajuntament pot establir canvis d’hàbits amb les seves ordenances fiscals”.
De la seva banda, Jorge Morales de Labra va coincidir amb els seus predecessors a l’afirmar que “el canvi es produirà des de baix”, tot elogiant la iniciativa del congrés organitzat per Rubí.
Després de la conferència inaugural, van tenir lloc les ponències dedicades a cadascun dels àmbits de treball del projecte Rubí Brilla: indústria, administració pública, comerç i residencial. Les exposicions van alternar l’experiència de Rubí amb la d’altres municipis, entitats i institucions, cosa que va permetre visualitzar les diferents iniciatives que s’estan duent a terme arreu per aconseguir un veritable canvi de model energètic.
Ja a la tarda, es va donar pas a una taula rodona que va reunir bona part dels experts convidats al congrés i que va comptat amb una activa participació del públic assistent. Durant el debat, es va reiterat la idea que el canvi de model energètic s’ha d’originar en el món local.
En el marc de la taula rodona, i a preguntes dels assistents, els experts també van poder abordar qüestions més específiques, com ara els efectes reals de la implantació de comptadors intel·ligents. En aquest sentit, Ana Marco, presidenta de Som Energia, va mostrar els seus recels cap a aquests comptadors: “El ciutadà no fa la seva vida a casa en funció del cost de l’energia”, i va destacar que a partir d’ara les elèctriques “tindran informació del que cadascú fa a casa en cada moment”. Un altre tema de controvèrsia va ser la capacitat d’intervenció dels governs en el mercat energètic, en general els experts van criticar la política energètica de l’actual executiu. Entre els més bel•ligerants estava Juantxo López, fundador d’Equo, que va afirmar que “Espanya fa un rescat actiu i continuat de les elèctriques, anomenat dèficit tarifari”. La rendibilitat de les energies renovables va ser un altre dels punts sobre els que es va discutir al debat. En aquest camp, Javier García Breva, president de l’N2E, va alertar que “vendre energia verda al consumidor però no invertir diners no serveix massa”.
El congrés es va tancar amb un acte de reconeixement a les escoles públiques de Rubí que han participat al projecte d’estalvi energètic 50/50, un dels majors èxits dins la iniciativa Rubí Brilla. Aquests centres van recollir un diploma i una placa acreditativa que podran lluir properament als seus edificis.
Tot el congrés es va poder seguir en ‘streaming’ a través d’Internet des de qualsevol part del món.