“Lo único que tendrían que hacer es quitar esa ‘bombonera’ asfaltada”, “Opino que és un projecte molt costós i la ciutat té moltes mancances en diferents àmbits: barris, comerços, carrers, trànsit, places, urbanitzacions i molt més…i la veritat aquest projecte ha de tenir el consens de tots els rubinencs”, “yo quiero (…) que se planten árboles que favorezcan el microsistema y tengamos un pulmón verde real en este pueblo gris y lleno de losas”, “Es un grave error no preguntar a la ciudadanía acerca del lugar donde vive”, “Si no saben mantener ni lo que tienen, cómo pretenden mantener este mastodonte?”.
Aquestes són cinc de les opinions sobre el Parc de Ca n’Oriol que qualsevol de nosaltres ha pogut veure a través de les xarxes socials. Són cinc, agafades a l’atzar, de les gairebé cinc-centes que ha generat el projecte que va presentar l’alcaldessa a mitjans del mes de març. De les cinc-centes, potser una trentena es mostren favorables al projecte (o directament són insults a qui promou opinions contràries) i, fins i tot així, expressen la seva preocupació pel manteniment que es farà del parc urbà.
El cert és que han passat unes setmanes des que el projecte es va presentar als mitjans. Posteriorment, al cap d’un mes, el projecte es va presentar als grups municipals, però els detalls exactes encara són un misteri fins que no s’aprovi inicialment el projecte. Arribats a aquest punt, algunes usuàries hem pensat que no podíem deixar que, de nou, un projecte partidista intentés desvirtuar un lloc que és emblemàtic per a la nostra ciutat, que veiem cada dia des de la finestra de casa, que trepitgem un parell o tres de cops per setmana, que és per on passegem el gos, o per on anem a fer una mica d’esport, o a asseure’ns a fer petar la xerrada.
La Plataforma Protegim Ca n’Oriol estem d’acord amb el fet que cal restaurar l’espai, eliminant el ciment que ara ocupa el que es coneix com a “bombonera”, però no creiem que la proposta de l’equip de govern sigui la millor, pels següents motius:
1) La intervenció costarà 4 milions d’euros per aquesta primera fase; la segona fase es preveu que costi 4 milions més. Nosaltres creiem que es pot restaurar l’espai amb menys d’un milió d’euros per a tot el parc, a tot estirar, i destinar la resta de diners a altres projectes necessaris a la ciutat: millora de voreres i accessibilitat, increment de l’habitatge públic, millores a les urbanitzacions, rehabilitació d’equipaments existents -com els Antics Cinemes- o construcció de nous equipaments -com poliesportius, etc.
2) Trobem bé posar servei de lavabos, sobretot per a la gent gran, i si cal algun altre joc infantil, però no aquesta megainfraestructura que proposa l’equip de govern, més pròpia d’un parc urbà, i no de l’espai natural i agrari que és Ca n’Oriol. De les 3,4 hectàrees que s’intervindran amb el projecte del PSC, 1,4 hectàrees (el 41%) són terrenys agrícoles, que actualment manté el pagès de Can Sant Joan, masia de Rubí.
3) A banda del cost de construcció, cal tenir en compte el manteniment de l’espai. Si actualment no hi ha capacitat per mantenir el pipicà existent a la zona, com es pensa mantenir tot això? A més, actualment el pagès fa manteniment gratuït d’aquest espai únic al municipi, per què no es fa una proposta en la qual ell pugui seguir fent aquesta feina i, per tant, hi surtin guanyant tant ell com el municipi?
4) Finalment, trobem que no s’ha fet un procés real de consulta a la ciutadania. I de fet, moltes persones a les xarxes mostren el seu desacord amb el projecte. Cal, doncs, escoltar tothom i decidir amb més pluralitat i consens que el que hi ha actualment. És més, a l’últim Ple l’equip de govern es va quedar sol votant en contra d’una moció que demanava aturar el projecte i que es fes un procés participatiu de veritat, només el PSC i el trànsfuga van votar-hi en contra.
Com hem explicat, els motius per oposar-se al parc són molts. N’hem pogut llegir centenars a través de les xarxes socials, i se n’han fet fins a tres articles d’opinió. Un partit de l’oposició fins i tot va obrir una enquesta i va recollir més d’un 80% de respostes crítiques amb el projecte. Davant de tot això, hi ha dues opcions: mirar de trobar una resposta consensuada amb la ciutadania per decidir, entre totes, el projecte de parc natural que volem, o bé tirar pel dret. Sembla que, amb el suport dels habituals, que aplaudeixen amb les orelles qualsevol pas que faci l’alcaldessa i el seu equip de govern, han decidit tirar pel dret. I no estem disposades a quedar-nos de braços plegats mentre ho fan. És per això que convidem a tota la ciutadania a venir a la sortida informativa que farem aquest diumenge 3 de juny pel Torrent dels Alous (sortida a les 9 hores de la plaça Pearson) i a l’era del Parc de Ca n’Oriol (arribada i explicacions a les 12h). Us hi esperem!
Plataforma Protegim Ca n’Oriol ([email protected], twitter: @ProtegimCO).