L’Ajuntament i el Club Escola Futbol Can Mir han començat a treballar conjuntament amb altres tres socis internacionals per facilitar la integració social de joves migrants a través del projecte BRACE, subvencionat pel programa Erasmus Plus de la Unió Europea. La iniciativa aposta per convertir el futbol en un instrument d’inclusió, capaç de trencar les primeres barreres socials que pateixen els joves provinents d’altres països. “Estem parlant de persones que, per raons diverses, necessiten l’acompanyament d’entitats i administracions per a la seva integració. L’esport no resol problemes per si sol, però sí que, combinat amb altres mesures, pot facilitar la integració”, ha explicat l’alcaldessa, Ana M. Martínez.
El projecte BRACE està liderat per l’administració rubinenca i té com a socis el CEF Can Mir, l’Associazione Sportiva Bresso 4 d’Itàlia, el club KCS Machelen de Bèlgica i l’Instituto Superior de Gestao de Portugal. Dins aquesta iniciativa, totes les organitzacions implicades disposaran d’un espai per compartir les seves experiències treballant amb immigrants, i especialment amb joves no acompanyats i refugiats, a través del futbol. La idea és poder intercanviar coneixements i metodologies que els permetin millorar els projectes que ja tenen actius i impulsar-los en altres municipis.
El BRACE es desenvoluparà durant tot un any i inclourà diverses activitats. Així, s’han programat trobades als diferents països participants per analitzar la situació actual de les persones migrants, refugiades i menors no acompanyades a la Unió Europea o per debatre sobre noves maneres d’aconseguir la inclusió social de les persones vulnerables a través del futbol, entre altres. La darrera reunió serà a Rubí i inclourà jornades de sensibilització a centres educatius, un taller sobre com replicar el projecte, i un intercanvi cultural entre jugadors, entrenadors i representants de les organitzacions col·laboradores, entre altres.
El CEF Can Mir, un gran actiu
El club de futbol rubinenc és un dels pilars essencials del projecte gràcies a la seva experiència amb joves migrants. Des del 2019, el Can Mir desenvolupa una iniciativa pròpia d’inclusió social amb 23 menors no acompanyats i, anteriorment, ja havia posat en marxa un altre projecte d’activitats adreçades a famílies de refugiats. Entre els seus equips, hi ha un grup juvenil integrat per joves de diferents ciutats i menors no acompanyats que viuen a la comarca. El president del CEF Can Mir, Jordi Peiró, s’ha mostrat il·lusionat amb la posada en marxa d’una nova iniciativa que, a través de l’esport, pot ajudar els joves migrants en el seu procés d’inclusió, “a socialitzar, a incorporar valors cívics que tenim a la nostra societat, a millorar l’idioma… Aquest projecte no els dona només l’oportunitat de jugar a futbol, sinó que també els dona l’oportunitat de sentir-se acollits, estimats i que puguin tenir eines per a una integració més efectiva”. / DdR