La principal causa de mort entre els homes de Rubí és el càncer de pulmó, seguida de la malaltia isquèmica del cor, és a dir, l’angina de pit o l’infart de miocardi; mentre que, en el cas de les dones, la principal causa de defunció és la demència senil, per davant de les malalties cerebrovasculars, com ara l’ictus, que se situen en segon lloc. Així es recull en l’Informe d’indicadors de salut local de Rubí, un estudi elaborat per la Diputació de Barcelona que ha estat presentat aquesta setmana als tècnics municipals de Salut i als directors i responsables dels Centres d’Assistència Primària de la ciutat i que té com a objectiu contribuir a elaborar polítiques de salut més efectives.
Durant la presentació de l’informe es van posar sobre la taula dades de natalitat, demogràfiques, sobre la situació socioeconòmica i sobre la mortalitat així com altres dades relacionades amb l’hospitalització o l’atenció sociosanitària.
Una de les dades que més crida l’atenció és que el 14% de les morts són evitables, de les quals 9 es podrien prevenir a través de les campanyes de sensibilització i 5 millorant el servei assistencial. Segons es desprèn de les dades, l’esperança de vida de les dones és significativament més llarga que la dels homes però la qualitat de vida de les dones rubinenques és pitjor.
ENVELLIMENT DE LA POBLACI?”
L’informe alerta sobre un descens de la natalitat i un envelliment progressiu de la població de la ciutat, que fa que l’edat mitjana dels ciutadans de Rubí augmenti any rere any i que actualment se situï en els 39 anys. A més, això provoca un retard de la maternitat, que ara per ara està en els 31 anys de mitjana pel que fa a les mares i de 36 per als pares.
Altres dades interessants que aporta l’informe estan relacionades amb hàbits nocius, com ara que un 35% dels homes i un 24% de les dones són fumadors, i un 58% dels homes pateixen sobrepès, una dada que en el cas de les dones representa el 38%.
La presentació va comptar amb la presència de la regidora de Salut Pública, Belén Meneses, qui va destacar que “identificar els canvis és fonamental per desenvolupar polítiques de salut en el territori, per identificar les necessitats i les desigualtats amb l’objectiu d’elaborar un segon Pla de Salut”.
Per la seva banda, el diputat delegat de l’Àrea de Benestar Social, Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Josep Oliva, va explicar que aquest informe, que es realitza per segona vegada a la nostra ciutat, “és un treball que ens permet mostrar que el sistema sanitari no és l’únic element per fer polítiques en aquest sentit, sinó que s’han de tenir en compte altres aspectes socials, econòmics, urbanístics, etc., per poder treballar l’àmbit de la salut conjuntament amb la resta de polítiques, per tal de poder millorar la salut de les persones que viuen a Rubí”.
GAIREBÉ UN 12% MÉS D\’AVORTAMENTS
Dins de l’informe hi ha algunes dades rellevants relacionades amb la interrupció voluntària de l’embaràs, per exemple que el 23% dels embarassos a la ciutat acaba en avortament, el que suposa un augment, entre el 2011 i el 2012, d’un 11,8% del nombre d’interrupcions voluntàries de l’embaràs, mentre que al conjunt de Catalunya el percentatge ha anat disminuint en els darrers anys. Si aprofundim en aquestes dades, veurem que en el cas de les dones embarassades menors de 20 anys, el nombre d’avortaments s’enfila fins el 70%. En canvi, a partir dels 21 anys, el nombre d’interrupcions voluntàries s’uniformitza en el 20%. D’altra banda, una de les dades més preocupants relacionades amb l’avortament i l’embaràs és que un 30,2% les persones que van interrompre el seu embaràs de forma voluntària ja ho havien fet amb anterioritat.