– Per què va decidir presentar la seva candidatura per encapçalar la llista de CiU?
– Després d’haver tingut l’oportunitat de ser regidor, tinc encara més ganes d’implicar-me en la meva ciutat. Quan en el si del meu partit es va obrir un procés de reflexió al voltant de la candidatura per a les properes municipals, em vaig plantejar presentar-m’hi. Vaig decidir fer aquest pas i valoro molt positivament haver rebut el suport unànime de gent molt diferent i de persones que porten molt de temps al partit. Per a mi, això era molt important.
– Només 4 anys com a regidor. 25 anys d’edat. La seva joventut pot ser un obstacle o a l’inrevés?
– L’experiència i les capacitats no les marquen la data de naixement. Visc des dels 17 anys emancipat i això m’ha fet madurar molt. Prou com per tenir 25 anys i assumir de forma natural aquest gran repte que és encapçalar l’alcaldia de Rubí. Tenim projecte i tenim equip, i per això vull dedicar els millors anys de la meva vida a la meva ciutat.
– Diu que vol liderar un nou projecte de CiU per aconseguir l’alcaldia. Com ha de ser aquest projecte?
– Ha de ser un projecte que impliqui un canvi també en el partit. Jo formo part d’una generació de nous ‘dirigents’ de CiU que som clarament independentistes, que se’ns podria situar entre la socialdemocràcia i el liberalisme d’esquerres. Nosaltres hem de liderar aquest canvi generacional en el partit. D’aquí que el projecte que proposarem per Rubí sigui un projecte diferent del què hem pogut oferir altres vegades, amb una certa continuïtat en alguns temes de ciutat, però amb propostes innovadores.
– Què ens pot avançar d’aquest projecte?
– El marc de treball serà un ajuntament transparent, eficient i que transformi la ciutat al servei de les persones. A partir d’aquí, Rubí, com a ciutat eminentment industrial, ha d’apostar fermament per la indústria. No pot ser que d’un pressupost de més de 70 milions d’euros, no es destini ni un 3% a millores de polígons industrials i a reactivació econòmica. Volem convertir Rubí en el referent d’indústria del segle XXI de Catalunya. I això, conjuntament amb una baixada d’impostos i la millora dels serveis, permetrà millorar la qualitat de vida dels rubinencs i també la ciutat que, en molts aspectes, com en el manteniment urbà, és un drama.
– Parlem de la situació a Rubí. Com valora aquest mandat?
– Rubí sembla el dia de la marmota, passen els anys i la ciutat no es transforma. La sensació és que l’Ajuntament va fent, a l’espera que un dia hi hagi un canvi en la relació de forces. Això és molt trist, perquè la ciutat està absolutament aturada, i és especialment greu en aquest temps de crisi econòmica. Ens hauríem d’estar preparant perquè la ciutat sortís reforçada de la situació. Les ciutats del nostre entorn s’estan espavilant en temes industrials, de serveis, d’equipaments… i Rubí no.
– Ha dit que el futur de Rubí passa per un govern sense el PSC.
– No entraré a valorar la situació política d’altres partits, però Rubí necessita un canvi molt profund amb idees innovadores i això no passa perquè continuïn governant els mateixos. El canvi que Rubí necessita només es pot fer amb un canvi de lideratge a l’Ajuntament. La nova candidata socialista deia fa poc: “Farem acció de govern d’esquerres”. Quan l’escolto, tinc la sensació que el seu objectiu és el manteniment del poder del seu partit a Rubí. El que no ha fet després de tants anys de regidora i de tinent d’alcalde, què pot fer pensar que ho farà ara? A més, Rubí necessita una aliança de demòcrates i el PSOE a dia d’avui està en contra del dret dels catalans a decidir.
– En aquest mandat, CiU ha rebut crítiques per temes com la rehabilitació de l’escola Pau Casals o els abocadors.
– Jo crec que les crítiques que hem rebut són molt injustes. Es tracta de temes que venen de molt lluny, tant la rehabilitació de l’escola Pau Casals com la qüestió dels abocadors. En aquests afers, han estat implicats governs de la Generalitat de diferents colors com el tripartit del PSC, ERC i ICV o el de CiU, i també governs municipals liderats per ICV i PSC. Són qüestions que han tingut moltes derivades. En els abocadors, s’ha encallat el tema judicialment, en el Pau Casals la crisi ha obligat a la Generalitat a prioritzar les inversions. No és just culpabilitzar el grup municipal de CiU per temes que els respectius governs no han estat capaços de resoldre.
– Què pensa dels intents de les esquerres per presentar una candidatura conjunta?
– Sembla ser que no han estat capaços de posar-se d’acord. Ells sabran els motius. A mi m’agradaria fer una candidatura conjunta de partits compromesos amb la consulta i amb un model de transformació de Rubí i que poguessin governar. Convergència estaria per una aliança d’aquest tipus. Jo sempre he defensat la unitat. Recordo un article que vaig publicar al 2011 titulat Unitat catalanista a Rubí, on deia que en aquesta ciutat i en aquests moments de transició nacional tenim més punts en comú en alguns temes amb ERC, i fins i tot amb la CUP que no amb altres partits com PP o PSC.
– Han fet algun pas en aquest sentit?
– No hem fet cap proposta en ferm, però seria bastant lògic que en una ciutat com Rubí hi hagués un pacte d’aquestes característiques. Jo, com a candidat, em considero un liberal d’esquerres, crec que podríem transformar la ciutat junts. Per exemple, una candidatura unitària amb ERC, amb el suport de gent de la societat civil com és vol fer en l’àmbit nacional, podria ser un projecte diferent, engrescador, de ciutat. No s’ha plantejat perquè sé que ens diran que no i això seria tacticisme, per això prefereixo dir que m’agradaria.
– Què li sembla l’aparició de noves forces a la ciutat com Podemos?
– En una crisi econòmica, social i política tot es sacseja. La democràcia és viva i els partits són instruments, per tant si la gent creu que s’ha d’organitzar per crear nous instruments perquè consideren que els antics no funcionen, estan en el seu dret. CiU és el projecte de centralitat política que més ha ajudat a construir la Catalunya d’avui en tots els sentits. Crec que la meva generació també té el repte de demostrar que aquest projecte sòlid que tant ha donat a Catalunya encara té moltes coses a oferir. I a Rubí concretament nosaltres tenim un projecte de ciutat alternatiu al que teníem fins ara i amb el qual tindríem una ciutat millor. Les noves forces es volen basar molt en la novetat però no sé quin projecte tindran més enllà de la regeneració democràtica amb la qual, per exemple, jo estic tant o més compromès que ells.
– Si aquestes noves forces aconsegueixen representació, el ple podria estar molt fragmentat. Creu que pot afectar la governabilitat de la ciutat?
– El Ple que tindrem serà el reflex de la voluntat popular per tant el què caldrà és ser generosos, no ser dogmàtics, fixar unes prioritats de ciutat, i posar-nos d’acord, i que quan ho fem sigui pensant sempre en què la ciutat avanci.
– Parlem de la situació a nivell català, vostè s’ha mostrat a favor de la consulta proposada finalment pel president Artur Mas. No creu que el procés ja s’ha desvirtuat?
– Cal recordar que l’estat espanyol és el veritable adversari de la consulta, és qui treballa per evitar que el ciutadà català es pugui expressar. En la consulta del 9N que teníem abans ja comptàvem amb la no participació dels contraris a la consulta, i que, a més a més, tindríem totes les traves de l’estat. A nosaltres ens agradaria haver tingut un referèndum com el d’Escòcia, però no és el que teníem. La consulta que proposa Mas és la mateixa que la que hi havia en quant a garanties democràtiques i en quant a validesa internacional… només hem esquivat els moviments de l’estat. L’alternativa és no votar.
– El procés independentista és viu?
– El 9N és la primera ronda d’aquest partit. El procés tira endavant. Mai havíem tingut a Catalunya un president de la Generalitat tan compromès amb la independència del país. Tot indica que es podrien convocar eleccions plebiscitàries, amb punts en comú entre les forces polítiques que ens hem marcat la independència com a objectiu. El procés és imparable i guanyarem. La independència és urgent perquè hi ha molta gent que ho està passant malament en aquest país.
– Aquestes plebiscitàries haurien de passar per una llista conjunta?
– Si volem unes plebiscitàries hem d’anar en una llista conjunta dels partits independentistes, si ens fragmentem no estarem fent allò que es vol aconseguir amb unes eleccions plebiscitàries, que en definitiva, és fer el que no ens deixen fer, un referèndum. Obtenir el mandat democràtic per obtenir la independència i poder començar les negociacions amb Europa per veure l’encaix català.
– Però precisament és ara quan s’ha trencat la unitat entre partits.
– És molt complicat posar d’acord partits tan diferents, és difícil però crec que la unitat no està trencada. Els partit haurem de reconduir la situació i el procés culminarà en positiu perquè anirem junts, encara que no s’estigui d’acord sempre en tot.
– Unió Democràtica no està ni per independència, ni per plebiscitàries ni per llista conjunta. Què creu que passarà?
– A nivell de partit no t’ho sabria dir. Però estic segur que la gran majoria de gent d’Unió sí està per la independència.