L’auditori del Castell municipal s’ha quedat petit aquest dijous al vespre durant la presentació del llibre ‘Pere Aguilera, alcalde republicà de Rubí’, de l’historiador Ramon Batalla, una biografia de qui va ser alcalde de la nostra ciutat durant la Segona República. Prop d’un centenar de persones han assistit a la presentació oficial de l’obra, editada per la Fundació Josep Irla dins de la seva col·lecció d’estudis històrics i biogràfics.
Pere Aguilera, pagès vinculat a la Unió de Rabassaires i militant del Centre Republicà Democràtic, va exercir com a alcalde intermitent de la ciutat entre 1934 i 1938 i després de la victòria franquista, va exiliar-se a França. Pocs mesos després, en tornar a Espanya va ser empresonat durant 5 anys i desterrat posteriorment. El 1979 va ser elegit regidor d’ERC a l’Ajuntament de Rubí, càrrec que va ocupar fins al 1983.
El llibre està format per capítols escrits cronològicament, des del seu naixement el 1901 fins a la seva mort el 1991 amb 90 anys, tractant temes com la família, l’escolarització, la infantesa, l’ofici de pagès, la seva trajectòria política, l’exili o l’empresonament.
A diferència d’altres alcaldes republicans, Pere Aguilera va tenir un exili molt breu, va tornar i, com a fet insòlit, va tornar a exercir com a polític al mateix Ajuntament de Rubí finalitzat el govern franquista, aquest cop com a regidor. Després de la seva mort, el 1991, tots els partits polítics presents al consistori van decidir unànimement canviar el nom de ‘Plaça de la Vila’ a ‘Plaça Pere Aguilera’.
L’autor, Ramon Batalla, qui va conèixer Aguilera en persona, destaca els seus valors “en la defensa de la democràcia, la república i la justícia social”. El polític rubinenc va ser sindicalista d’una entitat de pagesos sense propietats agrícoles que volien aconseguir terres, defensant sempre els interessos d’aquest col·lectiu. Batalla afirma que, a les memòries de Pere Aguilera, aquest explica la seva experiència des d’un punt de vista d’humor i alegria, parlant de moments molt dolorosos de la seva vida sense ràbia ni ressentiment.
Joan Manel Tresserras, exconseller de la Generalitat i actualment president de la Fundació Josep Ingla, considera imprescindible que es posi a disposició de tothom aquesta història, per tal de reconstruir la memòria perduda de la Segona República durant el franquisme i per posar en valor “l’esforç d’algunes persones en la defensa dels drets i llibertats”, ja que per aconseguir els drets i llibertats actuals hi ha hagut “molta lluita, suor i sang”. Segons Tresserras, Aguilera és una de les figures polítiques més importants de Rubí durant el segle XX.
A banda de la presentació a càrrec del president de la fundació, les regidores Elena Montesinos (En Comú Podem) i Montse Solé (Esquerra Republicana) també han intervingut a la presentació de l’obra. Solé ha lloat la figura de l’alcalde republicà com un exemple d’entrega en cos i ànima al treball en política.
Tots els assistents a l’acte han pogut recollir un exemplar del llibre ‘Pere Aguilera, alcalde republicà de Rubí’. Pels interessats que no hagin pogut assistir a l’acte, la Fundació Ingla posa a disposició al web www.irla.cat aquesta obra, que es pot descarregar en format digital de forma gratuïta.