El tradicional cartell de Català i Pic que va esdevenir una símbol de la lluita contra el feixisme.
L’Aula Cultural, el Castell i la Biblioteca inauguren durant els propers dies les seves exposicions obertes a tota la ciutadania, amb la publicitat, la pintura i l’Índia com a protagonistes.
Al Castell, aquest dijous s’estrena la nova temporada expositiva del Museu Municipal amb la mostra retrospectiva Pere Català i Pic. Fotografia, patrimoni i avantguarda. La mostra ofereix un recorregut per la trajectòria personal i fotogràfica de l’autor del famós cartell Aixafem el feixisme, que s’ha convertit en tot un símbol de la lluita antifeixista.
Pere Català i Pic, nascut a Valls el 1889, va introduir la fotografia i el pensament psicològic en la publicitat, especialment seduït per l’avantguarda parisenca. Juntament amb Jaume Miravitlles va participar en la creació del Comissariat de Propaganda de la Generalitat i va publicar més de 200 obres amb la missió de donar a conèixer la República i pujar la moral dels republicans durant la Guerra Civil.
Amb la caiguda de la República, Pere Català i Pic va viure un exili interior i es va reconvertir en un fotògraf de la reindustrialització i pioner en la introducció comercial de la fotografia en color a Catalunya.
La mostra inclou 38 obres distribuïdes en els tres grans àmbits de la seva vida: l’època de retratista, la república i la guerra i la postguerra i la industrialització. El comissari de l’exposició és Pablo Giori i es pot visitar fins al 16 de maig.
La pintura de Víctor Mateo
El mateix dia de la inauguració de la mostra al Castell, l’Aula Cultural també arrenca la temporada amb l’exposició Víctor Mateo. Obra pictòrica. L’artista nascut a Tànger el 1945 és un reconegut pintor que es va formar al Canadà sota la influència de l’expressionisme abstracte i que es caracteritza per expressar les preocupacions més vivencials, utilitzant la pintura com a llenguatge dels sentiments.
L’abstracció de l’art plàstic de Víctor Mateo es podrà contemplar a l’Aula Cultural fins al 2 de maig.
Retratant la pobresa a l’Índia
Per la seva banda, la Biblioteca mostra aquests dies l’exposició Viatge a la ciutat de l’infinit, un recorregut fotogràfic que mostra l’evolució i transformació d’un territori a través del projecte ‘Acció des del cor contra la pobresa’, a l’Índia.
La presentació serà aquest divendres a les 18 h i anirà a càrrec de Lancy Dodem i de Montse Ortiz. La mostra, que ja es pot visitar, es podrà gaudir fins al 28 de març, gràcies a la col·laboració de la Biblioteca i la Fundació Vicente Ferrer.