L\’entitat Col·lectiu Rubí Espai Comú (CREC) ha organitzat un debat per tal de parlar sobre la mobilitat a la ciutat i, especialment a l\’entorn dels centres escolars. El col·loqui, que va tenir lloc al carrer Maximí Fornés, va comptar amb la presència de Pau Avellaneda, professor de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Eulàlia Formiguera, de l\’AMPA Pau Casals i tècnica d\’educació, i Fernando Hidalgo, cofundador de l\’start-up Trazeo.
Per Pau Avellaneda, \”és molt important que els infants facin vida al carrer i no es quedin a casa jugant a videojocs, que es desenvolupin al carrer, se socialitzin amb altres nens i adults, prenguin consciència de l\’espai i el territori on viuen i desenvolupin un sentiment de pertinença i cívic\”. Per aquest motiu, el professor de la UAB defensa els espais de vianants i recorda que els carrers i vies amb molt de trànsit són perjudicials per a la salut: \”La pol·lució generada té afectació en el creixement cognitiu dels infants\”.
En aquest sentit, i per tal que els nens puguin arribar a l\’escola fàcilment, Eulàlia Formiguera defensa el sistema de \’bus a peu\’. Es tracta d\’un mètode a través del qual un monitor s\’ubica en un punt concret, com si es tractés d\’una parada de bus, recull els nens i els porta fins a l\’escola. Posteriorment, un altre voluntari fa el camí a la inversa i deixa els nens fins a aquell punt concret per tal que la família el pugui recollir, a peu, en cotxe o amb transport públic.
\”D\’aquesta forma, l\’infant es desenvolupa de forma autònoma, cal deixar de veure l\’espai públic com una amenaça per l\’infant\”. Per la tècnica d\’educació, el \’bus a peu\’ supera algunes de les mancances dels camins escolars, ja que molts pares \”tenen por de deixar anar el nen sol a l\’escola\”.
A més, avui en dia existeix una aplicació tecnològica que permet saber si els nens han arribat tranquil·lament a l\’escola. Fernando Hidalgo explica que Trazeo és una \’start-up\’ pensada pels infants que van amb un monitor. A través d\’aquest sistema tecnològic, \”el monitor pot anar marcant quan arriben a l\’escola i això facilita que els pares estiguin tranquils\”. A més, explica Hidalgo, les dades també poden ser usades per l\’Ajuntament per obtenir estadístiques i mètriques i millorar els camins escolars i les línies del \’bus a peu\’.
Cal recordar que a Rubí, abans de l\’estiu, es va aprovar una moció al Ple de l\’Ajuntament per tal d\’estudiar la implementació del \’bus a peu\’.