El sector del comerç i de la restauració rubinenc està prou conscienciat de la necessitat de separar els residus que generen i participa activament en aquesta recollida selectiva. Així ho ha constatat l’Ajuntament de Rubí a partir d’una campanya de sensibilització ambiental realitzada en els sectors de la restauració i el comerç.
Durant aquesta campanya, s’han visitat 1.030 establiments dels prop de 1.700 comerços registrats a Rubí, prioritzant aquells que són grans generadors de residus, com ara bars i restaurants, cafeteries, granges i establiments de menjars preparats, així com comerços relacionats amb l’alimentació com supermercats, peixateries o fruiteries, entre altres. També s’han inclòs altres tipologies d’establiments com basars, floristeries, papereries, etc.
Segons les informacions recollides per l’educador ambiental que ha realitzat les visites, en un 89% dels comerços visitats s’ha detectat que els comerciants coneixen el cicle de recollida dels residus i manifesten que participen activament en aquest procés.
En un 9% dels comerços enquestats s’han palesat diverses incidències a l’hora de realitzar correctament la recollida selectiva, principalment per desconeixement. Un dels errors més freqüents és confondre les fraccions resta i orgànica i creure que es tracta de la mateixa fracció. També s’ha detectat que diversos bars i restaurants no sabien que el marro del cafè s’ha de dipositar al contenidor de l’orgànica. Pel que fa a aquest tipus d’incidències, on existeix la intenció de reciclar correctament però hi ha una manca de coneixement, s’han proporcionat totes les eines i les indicacions adequades als comerciants i, en una segona visita, s’ha comprovat que havien quedat resoltes.
Per últim, s’ha evidenciat que el 2% de comerços restants no tenen intenció de fer una correcta separació dels residus, ja que estan en desacord amb la taxa de residus municipal.
La campanya tenia com a objectiu informar el sector comercial dels seus drets i deures en matèria de residus, així com implicar els restauradors i els comerciants en les accions de sensibilització ambiental i també promocionar una xarxa de reparadors i d’establiments que fomentin la reutilització i el reciclatge a la ciutat.
Durant quatre mesos, un educador ambiental ha visitat presencialment tots aquests establiments, oferint-los informació sobre l’ordenança que fa referència al pagament de tributs per la recollida selectiva dels residus municipals (explicació de la taxa de residus, de les reduccions a les quals es poden acollir, informació sobre la correcta separació de les fraccions, dels itineraris de recollida de paper i cartró, etc). Les visites s’han complementat amb informació específica per a cada tipologia de comerç.
També s’ha difós la campanya ‘Fem un bon ús alimentari que duu a terme l’Ajuntament’ per prevenir el malbaratament alimentari i s’ha recollit informació sobre la reparació i la reutilització.