El 2n Congrés nacional Rubí Brilla va reunir durant tot el divendres a la Biblioteca una desena experts en eficiència energètica i energies renovables. Centenars de persones van seguir en des de l’auditori les diferents ponències i taules rodones, mentre que algunes ho van fer des del vestíbul a través de l’emissió en streaming que va oferir Ràdio Rubí i que també permetia seguir el congrés per internet.
Una de les conclusions a les quals s’ha arribat durant la celebració de la trobada anual és que el paper de l’administració local és clau per avançar cap a un nou model energètic. Segons va Javier García Breva, president de l’N2E, una coalició empresarial per un nou model de negoci energètic, “l’eficiència energètica comença als ajuntaments, va d’allò local a allò regional i, finalment, a l’àmbit estatal”. Per aquest motiu, l’expert va destacar el projecte rubinenc, ja que considera que la ciutat ha fet “un pla integral urbà d’eficiència energètica” i el va posar com a “exemple” dins de l’estat espanyol. A més, Breva considera que per aprofundir en el canvi de model energètic cal avançar cap a una ordenació del territori que tingui en compte l’energia, impulsar l’autoeficiència energètica dels edificis i tenir criteris urbans eficients pel que fa a les temperatures.
També es va debatre sobre l’energia solar, en una de les discussions més seguides del congrés, ja que va enfrontar arguments de Jorge Morales, director general de GeoAtlanter, i Eduardo Moreda, subdirector de Regulació de Generació, Mercat i Gas d’Endesa. Morales va subratllar el fet absurd que Alemanya tingui set cops més energia solar que Espanya i va criticar el conegut com impost del sol: “Ha suposat un atac directe al sector fotovoltaic del país”. Per la seva banda, Moreda, va lamentar “la desproporcionada càrrega fiscal de la tarifa elèctrica espanyola” en comparació amb la resta de països d’Europa.
Un dels punts que també es van tractar va ser el dels nous perfils professionals que estan sorgint arran del canvi de model energètic. Així, Manuel Garí, director de la Càtedra de Treball, Ambient i Salut de la Universidad Politécnica de Madrid, va subratllar que aquest canvi de model “és una necessitat del conjunt de la societat que, a més, té efectes col·laterals positius, com ara la creació d’ocupació o l’abaratiment de costos”.
L’alcaldessa de Rubí va ser l’encarregada de tancar el Congrés Rubí Brilla amb una conferència en la qual va destacar la importància de potenciar el canvi de model energètic per promoure nous llocs de feina, així com la necessitat de continuar fent passes endavant: “És una qüestió de voluntat política, ja que hi ha suficients motius de caràcter social, econòmic i especialment mediambiental que avalen les propostes”.
Un cop finalitzat el congrés, es va posar en marxa a la plaça Antonio Machado, al costat de la Biblioteca, una Fira dels enginys i una xocolatada sostenible obertes a tothom. Unes activitats que també van incloure una exposició d’energies sostenibles i diversos tallers.