La sisena edició del Congrés Rubí Brilla, celebrada divendres passat a la Biblioteca i que va reunir experts i representants d’institucions, va situar l’autoconsum solar com la resposta imprescindible a la situació d’emergència climàtica que viu el planeta. Més de 170 persones van assistir al Congrés, on també es van exposar diferents casos d’èxit en l’aposta per l’autoconsum solar.
“A Rubí, com a moltes altres ciutats, hem declarat la situació d’emergència climàtica a través d’un acord del Ple municipal. Som conscients que encarar aquesta crisi ambiental és inajornable”, va assenyalar l’alcaldessa, Ana M. Martínez, durant l’obertura del congrés.
Per la seva banda, Joan Herrera, exdirector de Institut per la Diversificació i Estalvi de l’Energia, va coincidir amb l’alcaldessa en assenyalar les ciutats com a motor del canvi del model energètic. “Les ciutats i l’energia han estat d’esquenes les unes de les altres, ara, el nou context normatiu que es deriva del Reial Decret sobre l’autoconsum ha de reorientar tota l’acció municipal a través del lideratge públic i la col·laboració público-privada”.
En aquest sentit, el regidor Andrés Medrano, responsable de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal de l’Ajuntament, va recordar que la transició energètica no és opcional “la farem nosaltres i tothom i hem de reflexionar sobre qui prendrà les decisions durant aquest canvi. Nosaltres creiem que ha de ser la ciutadania”.
Des del teixit empresarial, Antoni Abad, president de la patronal Cecot, va ressaltar que “l’autoconsum generarà creixement econòmic i crearà llocs de treball de qualitat. Cal que les administracions treballin per millorar el marc normatiu i ens facilitin el canvi de model”.
Daniel Pérez, representant de la Unión Nacional de Energía Fotovoltaica Espanyola (UNEF) a Catalunya, va certificar que “s’han instal·lat més plaques fotovoltaiques en els últims 10 mesos que en els darrers 10 anys”, un augment producte de la nova normativa i del descens del cost de les instal·lacions. “D’aquí a 5 o 10 anys, igual que avui és impensable que et deixis l’aixeta de la cuina oberta, serà impensable que deixis perdre la quantitat de sol que arriba a casa teva”, va concloure Pérez.
L’apoderament ciutadà a través de l’autoconsum solar va ser un tema transversal a pràcticament totes les ponències com a eina per desenvolupar un model social més democràtic i més just de la mà del canvi de model energètic. Alba del Campo, assessora de transició energètica de l’Ajuntament de Cadis, va explicar que a la ciutat andalusa, el consistori s’ha establert com a distribuïdora energètica, eliminant l\’intermediari, i ha instal·lat panells solars als edificis públics per convertir-los en autosuficients. “Es poden fer moltes coses des dels ajuntaments, cal voluntat política i moltíssima paciència”, va dir del Campo.
Des de Rubí, s’ha posat com a exemple el projecte Rubí Indústria Circular, una prova pilot de gestió circular del polígon d’activitat econòmica de Can Jardí que parteix de la idea que la gestió compartida dels diferents recursos del polígon permetrà optimitzar costos, reduir les emissions de CO2, crear ocupació i nous perfils professionals i millora la competitivitat de totes les empreses participants.
Perfil empresarial
Un 43% de les persones inscrites al congrés ho van fer en nom d’una empresa o negoci, un 28% en nom d’una entitat i un altre 28% eren persones a títol individual. Barcelona, Rubí i Terrassa van ser les ciutats amb més representats al Congrés, però es van formalitzar inscripcions des de 48 ciutats catalanes i fins i tot des de Mèxic. La cita anual del Rubí Brilla va comptar de nou amb la col·laboració de l’Escola d’Art i Disseny de Rubí (edRa).