Després de 6 anys de l’inici del projecte, l’Ajuntament ha decidit sumar-se a la iniciativa Rubiclak, que té com a objectiu reciclar oli domèstic per crear biodièsel i promoure la integració laboral de joves amb diversitat intel·lectual.
L’AMPA de l’Escola d’Educació Especial de Ca n’Oriol va impulsar el projecte fa 6 anys per donar sortida laboral als estudiants que acaben la seva formació a l’escola, davant de la falta d’oportunitats del mercat: “És una iniciativa que genera ocupació per a gent amb discapacitat, que ho tenen molt complicat, i dóna visibilitat al col·lectiu”, explica Lluís Cabré, president de l’AMPA de l’escola.
Des de fa ja anys, diferents centres educatius, així com bars i restaurants, s’han implicat en el projecte, però el consistori encara no ho havia fet: “Fins ara havíem rebut bones paraules, però amb el nou govern hi ha hagut un canvi important, tant en les activitats que fem a l’escola com en la sensibilització cap al col·lectiu”.
L’alcaldessa de Rubí, Ana M. Martínez, ha explicat que hi haurà 5 contenidors de recollida d’envasos en dependències municipals, ubicats a l’edifici de l’Ajuntament, a la Biblioteca, al Rubí+D i als edificis de Serveis Territorials i de Serveis a les Persones. “Cada gota d’oli que va a un ‘claki’ -nom del recipient on es desa l’oli- no fa malbé el medi ambient i ens ajuda en la tasca d’atenció a les persones amb diversitat funcional”, ha afirmat.
Martínez també ha detallat que s’han repartit 687 ‘clakis’ entre els treballadors municipals per tal que col·laborin amb el projecte.
Gairebé 1.000 litres al mes
El projecte aconsegueix recollir mensualment entre 800 i 1.000 litres, la majoria provinents del sector de la restauració. Un cop entregats els recipients utilitzats, alumnes de l’escola en pràctiques netegen els envasos a la Font del Ferro i el venen per tal de fer biodièsel.