Cristina Carrasco
El curs 2023-2024 començarà aquest dilluns 9 de setembre per a 10.054 alumnes rubinencs d’educació obligatòria, segons les dades de matriculació facilitades per l’Ajuntament. D’aquests, 2.090 nens i nenes cursaran Educació Infantil; 4.487, Educació Primària; i 3.477, Educació Secundària Obligatòria.
A partir de dijous 12 de setembre serà el moment de l’inici de les classes de batxillerat, cicles de formació professional de grau mitjà i superior i cursos d’especialització de la formació professional, entre altres ensenyaments.
Entre les novetats d’aquest curs a la ciutat destaca que hi haurà un grup menys de P3 a l’escola Ramon Llull i un grup més de 4t de Primària al centre Torre de la Llebre.
L’alcaldessa, Ana M. Martínez, ha assenyalat que durant aquest curs s’avançarà en dos projectes llargament reclamats i necessaris. Així, Martínez afirma que “veurem el projecte definitiu per construir l’edifici de l’Escola del Bosc, que suma ja més d’una dècada en barracons”.
En aquest sentit, des de l’Escola del Bosc assenyalen que estan a l’espera que el departament d’Ensenyament els presenti el projecte del nou edifici que ja està decidit. I mentre aquesta presentació arriba, els docents del centre ja ho tenen tot preparat per a iniciar el nou curs escolar.
Una altra de les actuacions que s’ha de fer realitat aquest curs és l’ampliació del Centre Especial Educació Ca n’Oriol, un projecte que, malgrat ser competència de la Generalitat, ha assumit l’Ajuntament. Les instal·lacions del centre fa anys que van quedar petites per donar un servei digne als alumnes amb necessitats especials que atén, que cada any són més.
Les obres havien d’haver començat aquest mes d’agost, però, de moment, no s’han iniciat. Des del centre esperen que comencin tan aviat com sigui possible i ja estan preparats per conviure durant el curs amb els inconvenients que puguin sorgir. “El curs arrencarà amb normalitat, tots els docents estem preparats i estem a l’espera que comencin les obres”, expliquen.
Una altra de les novetats d’aquest curs serà l’ampliació de l’oferta de Programes de Formació Inicial (PFI) a la ciutat amb la posada en marxa de l’Escola d’Hostaleria al Mercat Municipal.
El consistori ofereix durant el curs un casal diari a l’Institut Escola Teresa Altet. Aquest servei està adreçat als infants de 3 a 12 anys, i l’horari que s’ofereix és de dilluns a divendres de 16.30 h a 19 h. La iniciativa té com a finalitat donar suport i estimular el desenvolupament de cada infant, i ajudar en la socialització i l’adquisició dels aprenentatges bàsics, portant a terme activitats socioeducatives grupals.
Segons l’alcaldessa, “mantenim el casal diari a l’Institut Escola Teresa Altet mentre s’implementa progressivament un nou model d’itinerari personalitzat per a cada infant, més inclusiu, que pugui atendre les necessitats específiques de cada nen i nena. El nostre objectiu és que cada centre d’educació primària de la ciutat ofereixi un taller d’estudi assistit al seu alumnat, perquè l’Educació és un dret universal”.
Des del consistori també es vol mantenir l’aposta per la Formació Professional. Entre les novetats, hi haurà canvis en el model de la Fira de la Formació Professional que fins ara es concentrava en dues jornades. “La divulgació sobre el model d’FP estarà present durant tot el curs amb activitats d’orientació i de promoció per l’alumnat de secundària i la postobligatòria”, apunta la màxima edil municipal.
A més, assenyala que el govern local continuarà col·laborant amb el departament d’Ensenyament “fins a aconseguir que Rubí tingui l’oferta formativa en FP que el teixit empresarial i productiu de la ciutat necessita, i que la ciutadania demana.”
Aquest nou curs arriba amb els llibres i el material escolar més cars de la història, superant les xifres de l’any passat que ja van ser de rècord. Es calcula que la despesa mitjana per alumne se situa entre els 300 euros i els 500 en funció de les edats o els cursos.
Segons un estudi de l’observatori Cetelem, la despesa mitjana prevista per a la tornada a l’escola se situa en 287 euros, una xifra que suposa un 8% més que el 2023.
Els llibres són el material escolar que més ha incrementat el preu si es comparen les xifres amb les de l’any passat. El cost dels llibres és el que més creix. De fet, es dispara un 7% respecte a la mitjana de l’any anterior. Les famílies gastaran uns 213 euros per infant a la compra de llibres. I al cost dels llibres, cal afegir roba com xandalls, bates o uniformes sencers en el cas d’algunes concertades, a més de material escolar divers com llibretes, instruments musicals…
La Lluïsa és una rubinenca mare de dues filles a Primària que aquest dimarts esperava en una llibreria local per a recollir els últims llibres que li faltaven. “Cada vegada més llibres i més cars. És un veritable sacrifici per a les famílies”, reflexiona. Aquesta rubinenca explica que des del mes de juny han anat fent guardiola per a la compra de tot el material de tornada a classe i lamenta que “des de fa uns anys l’economia de la família està tocada… i això que treballem els dos”.
En la mateixa línia, el Josep Maria, pare d’un nen que estudia l’ESO i una nena a Primària, surt d’adquirir un xandall escolar. Aquest rubinenc reconeix que des de fa uns cinc anys ha començat a fer servir Wallapop per comprar alguns dels llibres en el mercat de segona mà i a contactar amb pares d’alumnes que van a cursos més avançats per intentar reduir el cost del material. “És una despesa molt gran per a moltes famílies, un repte per a les nostres butxaques”.
Enguany el departament d’Educació ofereix de nou el val escolar. Aquests es poden fer servir fins al mes de novembre. Enguany, és de 60 euros i està adreçat tant a primària com a secundària a diferència de l’any passat que era de 100 euros i només per primària. Segons la Generalitat, es preveu que el val escolar arribi a gairebé 800.000 famílies.
El nou curs escolar 2024-2025 va ser oficialment inaugurat a la ciutat ahir dijous en un acte a l’auditori del Castell. Durant el seu parlament, l’alcaldessa de Rubí va avançar un dels principals reptes d’aquest curs: l’elaboració del nou Pla Educatiu de Ciutat (PEC) que ha de servir per definir com i què ha de ser l’educació en la ciutat.“Com tots els grans temes de ciutat, el PEC es posa en marxa amb una sessió participativa, el 21 de setembre, perquè entenem que la participació ciutadana és essencial per abordar els reptes del futur. Des d’aquí, convido tots els agents de la comunitat a participar d’aquest procés per ser una ciutat encara més educadora”, va apuntar la màxima edil municipal.