El Ple de setembre, que va tenir lloc dijous, va arrencar amb un emotiu discurs de Milagros Calleja, que deixa la Sindicatura de Greuges de Rubí després de quatre anys exercint aquesta tasca. En el seu discurs, la ja antiga síndica, molt emocionada, va lamentar “la falta de suport administratiu” a la sindicatura, a més de donar compte de la seva tasca feta durant el 2019 i el primer semestre del 2020.
Els grups municipals van agrair a Calleja la seva tasca durant tots aquests anys i alguns partits de l’oposició van lamentar que la institució no hagi donat prou suport a la seva figura. Esquerra tenia previst presentar una moció relacionada amb la modificació del reglament de la Sindicatura de Greuges, però al final la va retirar després que el govern es comprometés a adoptar un reglament per reformar la sindicatura.
Perspectiva de gènere als pressupostos
Pel que fa a la part resolutiva, el govern va donar compte de la incorporació de la perspectiva de gènere als pressupostos municipals i va aprovar una modificació de l’organigrama per avançar en l’àmbit de la transparència, la participació i les dades obertes. En aquest sentit, l’executiu va anunciar que s’han iniciat els treballs per redactar un Pla estratègic local de govern obert. El Ple també va aprovar l’impuls de dos recursos judicials de la sentència contrària al Pla d’extractives després d’una demanda interposada pel Grupo Sánchez, impulsor de l’abocador de Can Balasc.
En l’apartat de mocions, la proposta de Ciutadans d’impulsar un pla contra les ocupacions no va ser aprovada, però va provocar un llarg debat en el Ple. El portaveu de Cs, Roberto Martín, va defensar que “cal protegir i acompanyar des de la institució a les persones que s’han trobat amb un problema que els costa, en algunes ocasions, la vida”, motiu pel qual considera que “cal un pla contra aquestes màfies i delinqüents que es dediquen a l’ocupació il·legal”.
La formació política no va trobar el suport de cap més partit en aquesta qüestió. El portaveu de Veïns per Rubí, Toni García, va recordar que “és l’administració la qui ha de garantir un habitatge digne i no ho fa” i va demanar que “se separin les famílies vulnerables de les activitats criminals”.
La resta de partits, el PSC, ERC, ECP i l’AUP, hi van votar en contra. La regidora de l’Alternativa, Betlem Cañizar, va afirmar que la moció estava plena de dades errònies i va explicar que a Rubí hi ha 850 pisos ocupats, dels quals només 51 són de propietat privada, ja que la resta són d’entitats financeres o grans tenidors: “S’ha de diferenciar entre la gent que necessita una casa i els qui delinqueixen, en aquest darrer cas ja hi ha estratègies i eines legals”, va qualificar de “perversa” la moció i va subratllar que a Barcelona, durant el 2019, només es van fer tres ocupacions de primera residència.
El portaveu d’Esquerra, Xavier Corbera, va criticar la moció perquè “estigmatitza tothom” i va insistir que “qui més pateix les ocupacions són els grans tenidors i els bancs i aquí hi ha molts interessos polítics”. Corbera va reconèixer que existeix un problema d’ocupació de propietaris minoritaris, però va dir que és “minoritari”.
Pel que fa al govern, la regidora d’En Comú Podem Ànnia García va explicar que la situació d’ocupació d’immobles es deriva “d’una situació de desigualtat social” i que “l’Ajuntament ha de protegir la població vulnerable”. Pel que fa a les ocupacions que deriven en actuacions criminals, García va dir que és la justícia qui se n’ha d’encarregar.
La segona moció presentada per Ciutadans sí que va ser aprovada per Junta de Portaveus. Es tracta d’una petició per a ajudar les persones amb discapacitat auditiva, que actualment tenen moltes dificultats per fer tasques diàries, com anar a comprar, per culpa de les mascaretes que els impossibiliten llegir els llavis. La regidora Yasmina Sánchez va demanar al govern que reparteixi mascaretes transparents entre els treballadors que estan de cara al públic i les faciliti als comerciants i també als docents que tinguin alumnes amb aquesta problemàtica.
Es crearà una Taula de Benestar Animal
També tots els grups van estar a favor de crear una Taula de Benestar Animal a Rubí, una proposta d’Esquerra. Una moció aprovada per Junta de Portaveus que també preveu estudiar la ubicació a Rubí d’un Centre d’Acollida d’Animals de Companyia. Una altra moció de Junta de Portaveus va ser la que va presentar l’AUP per reforçar el servei de salut mental. Segons va explicar Betlem Cañizar, regidora de l’Alternativa, precisament la covid-19 ha “empitjorat la salut mental de la ciutadania”, motiu pel qual es demana a l’administració local que impulsi accions relacionades en aquest àmbit, com ara promocionar grups d’acompanyament, difondre els serveis que s’ofereixen actualment o garantir el suport de forma prioritària als infants, adolescents i joves.
També va ser aprovada per Junta de Portaveus la proposta de Veïns per Rubí de redactar i executar el Pla d’accessibilitat local, una de les assignatures pendents de la ciutat en l’àmbit de l’espai públic.
D’altra banda, l’Alternativa d’Unitat Popular va presentar una moció per promocionar els usos agrícoles, forestals i ramaders. Segons va explicar la portaveu de l’AUP, Betlem Cañizar, “és urgent activar polítiques de protecció del patrimoni natural” i per aquest motiu, la moció pretén accions concretes com ara “facilitar que terres que estan en desús en zones rurals o altres es posin a disposició per al seu cultiu”. Després d’algunes modificacions, la moció va ser aprovada per unanimitat.
Per últim, el Ple no va aprovar una moció d’Esquerra que demanava recursos tècnics per desenvolupar la Llei de regulació dels lloguers que es va aprovar al Parlament fa només uns dies. El bloc del PSC i Cs, els únics que hi van votar en contra, van argumentar que la llei aprovada és inconstitucional i no es podrà aplicar, mentre que des de les files d’Esquerra van acusar els socialistes d’estar al costat del PP i Cs. La regidora de l’AUP, Betlem Cañizar, va recordar que la llei aprovada és una iniciativa de 4.000 organitzacions, liderada pel Sindicat de Llogaters de Catalunya.