El blues i el jazz van omplir per sisè any consecutiu la plaça Anselm Clavé durant la celebració del Festival de Blues de Rubí, un esdeveniment anual organitzat per la Societat Blues de Rubí entre divendres 7 i diumenge 9 de juny amb sis concerts i una jam session en obert. L’esdeveniment va reunir artistes i bandes nacionals i internacionals, com el duo Corey Harris & Hook Herrera, músics de talla mundial que van portar l’experimentació i les arrels del blues davant el públic. Al voltant d’unes 3.000 persones van gaudir de la música en directe durant els tres dies de festival.
L’argentí José Luis Pardo & The Mojo Workers van donar el tret de sortida divendres al vespre amb temes originals en anglès i en castellà que combinen blues, soul, rock i jazz. Pardo i la banda presentaven el disc ‘Philippe is’ acompanyat de Pascual Monge (bateria) i Guillermo Raíces (hammond). El cotitzat guitarrista mallorquí Balta Bordoy va tornar al festival per acompanyar la banda espanyola Wax & Boogie. La potent veu de la carismàtica Ster Wax va fer ballar el públic rubinenc amb un directe ple de ritme gràcies també al piano de David Giorcelli, el contrabaix d’Oriol Fontanals i la bateria de Reginald Vilardell.
Dissabte a la nit el punt més àlgid va ser el concert de Corey Harris & Hook Herrera, que amb la veu i guitarra de Harris sumada a la gran tècnica amb l’harmònica d’Herrera van fer un recorregut entre el cançons blues, reggae, bolero, entre altres variants de la música negra. La veu profunda i única de l’artista afroamericà va fer les delícies del públic, un dels màxims exponents guitarristes del moviment Roots Music. Abans, Mister Tchang va pujar a l’escenari acompanyat de The Bluz Explosion. El showman i bluesman francès va interpretar els temes de west-side blues conjuntament amb la seva banda, amb la qual porta des del 2011.
Carles Pujante, president de la Societat Blues Rubí, explica que els músics internacionals contacten amb el festival a través del músic argentí Tota. “Tots surten encantats de veure com el públic valora tant el blues i el jazz a Rubí”, afirma Pujante. El moment de màxima afluència es va produir durant els dos concerts del dissabte i des de l’organització estan “contents perquè la gent va aguantar fins al final tot i ser un tipus de blues més tranquil i complex”. El diumenge 9 de juny la música va arribar al migdia de la mà de Trizia Band, amb una animada actuació de la banda andalusa de música negra. Al vespre, l’actuació de Sweet Marta & The Soul Shakers va posar punt final al festival.
Col·laboració amb la Botiga al Carrer
Enguany l’organització va repetir el taller d’instruments musicals en col·laboració amb la Botiga al Carrer dissabte i diumenge al matí. El músic rubinenc Sergi Estella va coordinar l’activitat de construcció de diddley bows, una espècie de guitarres d’una única corda que els infants van muntar, customitzar i finalment van tocar uns quants compassos de blues. Pujante explica que el taller comptava amb material per a 200 infants i enguany gairebé han esgotat existències. A més, la Societat Blues va organitzar dos concerts a la illa de vianants, un d’ells de la banda Dockerys Blues.