En el marc de la primera mostra d’art i grafiti urbà Full Colors, membres de les tres entitats d’art urbà de la ciutat ─Petados Crew, Pressing Caps i 382 Room─ i artistes convidats d’arreu de l’estat i d’Europa s’han encarregat de transformar aquest cap de setmana el mur principal de la plaça Josep Tarradellas.
Aquesta iniciativa, promoguda per l’Ajuntament a instància d’un col·lectiu de joves de la ciutat, s’emmarca en un projecte global batejat com a Street Art. A través d’aquesta proposta, treballada en el si de la Taula d’oci i cultura juvenil, es vol canviar la fisonomia de la ciutat mitjançant intervencions artístiques de qualitat, facilitant als creadors tot un seguit de parets de titularitat municipal i/o privada on fer realitat els seus projectes.
“Amb aquest primer Full Colors, s’ha omplert de colors un espai que fins ara estava desaprofitat”, ha assenyalat l’alcaldessa, Ana María Martínez, qui ha afegit que “la idea és seguir apostant per la integració del grafiti a la ciutat i buscar altres emplaçaments similars on es pugui desenvolupar aquest art marcadament juvenil”, qui va assistir a la intervenció artística amb la regidora de Joventut, Marta García, i el regidor de Cultura, Moisés Rodríguez.
El Full Colors va arrencar divendres amb una taula rodona sobre art urbà i espai públic que va comptar amb la participació del col·lectiu CREC, l’Escola d’Art i Disseny edRa, diversos artistes urbans i representants de les entitats Fundació Contorno Urbano, Col·lectiu El Difusor i Enrotlla’t. En el marc d’aquesta activitat, es va reflexionar al voltant de la històrica relació entre grafiti i vandalisme, tot destacant la contradicció que suposa que altres usos de l’espai públic, com ara la publicitat, no generin tantes crítiques com l’art urbà. Les persones participants al debat també van ressaltar l’aportació cultural del grafiti, així com la seva capacitat per fomentar la reflexió entre la ciutadania.
Entre divendres i dissabte, els artistes convidats a la mostra van pintar el mur principal de la plaça amb imatges inspirades en la música i la indústria. Per dotar d’unitat la composició, tots els grafitis es van realitzar amb una mateixa gamma de colors i sobre un únic fons blau. També es va reservar un espai de la plaça als infants, que van poder experimentar amb l’art urbà en el marc d’un taller especial. “Era important implicar els nens i nenes en aquesta proposta; si volem ser una veritable ciutat dels infants els hem de tenir en compte en tot allò que es refereix a l’espai públic i els seus usos”, assenyala l’alcaldessa.
La jornada de dissabte es va completar amb diverses actuacions musicals, que van amenitzar la il·lustració del mur en diversos moments del dia.
Segons el consistori, aquesta primera edició del Full Colors ha rebut una bona acollida entre el veïnat del barri, que ha expressat la seva satisfacció amb l’aspecte final del mural i amb la possibilitat de veure de prop tot el procés. Gent de totes les edats s’ha volgut acostar a la zona per gaudir de la intervenció artística i de la resta d’activitats programades a la plaça Josep Tarradellas.