El Grup de Coŀlaboradors del Museu de Rubí-Centre d’Estudis Rubinencs (GCMR-CER) ha preparat tres exposicions diferents per commemorar els 90 anys del Museu de Rubí, impulsat pel Doctor Josep Guardiet, qui en fou el fundador. “L’objectiu de les exposicions és que es puguin veure totes les peces emblemàtiques de Rubí”, explica Francesc Xavier Arís, del GCMR-CER, un fet que no passa des de 1982, quan va tancar les portes el Museu de Rubí per culpa de l’estat ruïnós de les instaŀlacions. Des d’aleshores, és aquesta l’entitat que s’encarrega de custodiar les peces arqueològiques i històriques de la ciutat.
Tot i que la principal funció de les exposicions és oferir als rubinencs el ric patrimoni de la ciutat, Jordi Vilalta, del GCMR-CER també reconeix que la intenció és “conscienciar les administracions per veure si podem fer un museu com cal”. Entre les peces mes característiques que s’hi podran trobar hi haurà els dos rellotges de sol trobats a Rubí, -a Espanya només se’n coneixen una dotzena-. A més de les peces, també hi haurà una norantena de plafons amb textos de Jordi Vilalta, coŀlaborador del GCMR-CER.
Les exposicions seran simultànies i portaran per títol ‘El Museu de Rubí. 90 anys d’història’, ‘El Museu de la Història i la Vida de la Ciutat’, i ‘El beat Dr, Guardiet, fundador del Museu de Rubí’. La inauguració es farà de forma conjunta el 23 d’octubre a partir de les 19 hores als baixos del Casal Popular i després es farà un recorregut per la resta de mostres, ubicades al Museu Vallhonrat. La inauguració acabarà amb una actuació de l’artista Emiliano Valdeolivas, que farà una petita actuació musical.
La primera de les exposicions, ‘Museu de Rubí’, fa referència a la celebració dels 90 anys des que Rubí va tenir un museu. Estarà ubicada a la planta baixa de l’edifici del Casal Popular i mostrarà de forma gairebé completa el fons patrimonial del museu.
La segona mostra, ‘El Museu de la Història i la Vida de la Ciutat’, estarà ubicada a la Sala 2 de l’Auditori Vallhonrat, i pretén posar sobre la taula la possibilitat de crear un quart museu a la ciutat. Es tractaria, segons expliquen els membres del GCMR-CER, d’unir diverses peces del Museu de Rubí, el Museu Vallhonrat i el Museu d’Història Local. “Serà una exposició on no només hi haurà tota la història natural i social de Rubí, sinó també els productes que s’elaboren, els artefactes que construïm, les entitats, les agrupacions polítiques, els comerços, la indústria, els moviments veïnals, etc”, explica Arís. El futur museu que vol impulsar l’entitat rubinenca estaria format per materials i continguts aportats pels altres tres museus de la ciutat.
Homenatge a la figura del Dr. Guardiet
D’altra banda, com a entitat que va néixer de la mà del Doctor Josep Guardiet, qui fou rector de la parròquia entre el 1916 i el 1936, el GCMR-CER vol retre un homenatge al mossèn, que va ser beatificat l’octubre de l’any passat, i ho farà a través de l’exposició ‘El beat Dr. Guardiet, fundador del Museu de Rubí’, que estarà oberta al públic a la Sala 1 del Museu Vallhonrat. En aquesta exposició es podran trobar panells i objectes vinculats a les entitats que el mossèn va impulsar: el Casal Popular, l’Esbart Dansaire, l’Escola Montserrat o el Foment de la Sardana, entre altres. També es recull el testimoni de persones que el van conèixer.
El mossèn Joaquim Messeguer, president del Museu de Rubí i rector de la parròquia de Sant Pere, va explicar en la presentació de les exposicions que la mostra és “una forma de reactivar la seva memòria i donar a conèixer la seva figura per tal que l’interès ciutadà augmenti, és un gran tresor”.
Les tres primeres mostres estaran obertes fins el 31 de gener, mentre que la dedicada al Doctor Guardiet es podrà visitar fins a principis de desembre.