ERC, Cs, VR i l’AUP han votat en contra del document, ja que consideren que està poc consensuat i que no dibuixa un futur estratègic
El darrer Ple ordinari del 2022 ha servit per aprovar un dels projectes més importants i transcendentals de tot el mandat: el Pla d’Equipaments. Es tracta d’un document que hauria de posar ordre i reconfigurar els equipaments que hi ha a la ciutat en tots els àmbits: cultural, esportiu, social, administratiu, de serveis, etc., i que tindrà una vigència de 10 anys, fins al 2030.
El Pla d’Equipaments s’ha aprovat amb la majoria que ostenta el govern local, format pel PSC i En Comú Podem, però amb el vot en contra de tota l’oposició, molt crítica amb la metodologia d’elaboració del pla i també amb el seu contingut.
En la presentació del projecte, la regidora socialista Marta Oliva ha apuntat que el document és “una eina bàsica d’ordenació dels espais municipals” que pretén “facilitar la planificació” i que contempla 16 propostes d’inversió. Les més destacades, pel govern, són “l’Ajuntament centralitzat, la Xarxa de Centres Cívics, les obres del 25 de Setembre o l’ampliació dels serveis funeraris”.
Per part de l’oposició, Esquerra Republicana fins i tot ha acusat el govern local de fer servir el Pla d’Equipaments per elaborar el seu programa electoral i ha demanat que retiressin el punt de l’ordre del dia: “Cal un consens ampli per aprovar el Pla d’Equipaments, la participació ciutadana és ridícula. Si s’estimessin la ciutat no governaríen així, perquè Rubí no és de la seva propietat encara que vostès s’ho pensin”, ha expressat la regidora republicana Montse Soler.
El Pla d’Equipaments contempla principalment 16 propostes d’inversió per fer durant la propera dècada
Des de Ciutadans, el seu portaveu, Roberto Martín, també ha estat molt crític i ha dit que el pla serveix per veure “com serà el programa electoral de la campanya de les municipals”. La formació ha estat molt crítica especialment amb la inversió que es necessita per rehabilitar l’antiga fàbrica Supersond, prevista en 6 milions d’euros, i ha preguntat on és l’estudi financer per explicar d’on sortiran tots aquests diners per implementar el Pla d’Equipaments.
En la mateixa línia s’ha mostrat el portaveu de Veïns per Rubí, Toni García, que acusa el govern d’haver elaborat el document de “forma unilateral”. El regidor considera “absolutament desproporcionada la despesa de 6 milions d’euros per rehabilitar la Supersond, als quals cal sumar els 1,5 milions d’euros que va costar la seva compra”. A més, ha lamentat que no hi ha notícies d’equipaments tan necessaris per la ciutat com “una piscina de mides reglamentàries de waterpolo, un espai d’hoquei o espais per a joves a les urbanitzacions”, entre altres.
Per últim, la regidora de l’AUP, Betlem Cañizar, ha posat l’accent en la poca visió global que presenta el document i en la nul·la participació ciutadana: “No s’ha fet cap debat ciutadà ni tampoc amb els partits polítics. A més, aquí no es recull cap visió de mandat, és només un trencaclosques de prioritats”.
El govern no ha volgut contestar les crítiques de l’oposició i el document ha quedat aprovat amb el vot contrari de les quatre forces de l’oposició.
Maria Mas torna a l’Ajuntament
L’altre gran punt destacat de l’ordre del dia del Ple ha estat la dació de compte de la nova persona responsable de la figura del cap de gabinet, que ocupa des de fa uns dies l’antiga regidora socialista Maria Mas. Es tracta d’un càrrec amb una dedicació completa i una remuneració de 51.000 euros bruts anuals que fins ara havia ocupat Juan Cristóbal Avilés. Esquerra Republicana, Veïns per Rubí i l’AUP han criticat aquesta designació.
Maria Mas, llicenciada en Dret, va ser regidora a l’Ajuntament de Rubí pel PSC entre els anys 2003 i 2015 i durant els darrers anys ha estat treballant com a advocada a l’administració pública. Amb el nomenament de Mas, el govern té tres assessors en nòmina: Beatriz Patón i Maria Mas del PSC i Pau Navarro d’En Comú Podem.
Marta Cabrera
NOTÍCIES RECENTS