L\’executiu local ha eliminat de la graella de Ràdio Rubí el programa L\’Oasi Jove, en antena des de fa 12 anys, per una sàtira sobre la situació local en l\’emissió de dimarts passat, última del programa. L\’endemà, la direcció de la ràdio municipal va comunicar als responsables del programa, un grup de joves col·laboradors, que tancaven el programa i el van despenjar de la web de l\’emissora.
En la secció que no va agradar gens al govern, els joves van fer burla de la situació política a través de cançons conegudes. Així, van identificar l\’entrada del regidor del adscrit a CDC Sergi García al govern socialista amb la cançó \’Escándalo\’ de Raphael, mentre que per musicar el moviment polític de l\’alcaldessa van escollir el tema \’Sobreviviré\’ de Mónica Naranjo i pel fet que Rubí fos el primer municipi català a celebrar la Constitució van triar \’Y Viva España\’ de Manolo Escobar.
A través d\’un comunicat, l\’equip del programa qualifica la decisió del govern de \”censura\” i lamenta que \”sembla que la ironia, el to simpàtic i la crítica estan prohibits en aquesta ciutat, especialment en els mitjans públics, els quals haurien de ser un espai d\’expressió i difusió ciutadana on es donés veu a totes les posicions i opcions polítiques\”.
Els col·laboradors, que no han cobrat mai res, recorden que durant els 12 anys han donat veu \”a persones, entitats i iniciatives ciutadanes que enriqueixen el teixit social i cultural rubinenc\” i que també “hem volgut aportar el nostre punt de vista sobre l\’actualitat política municipal, tant amb l\’actual equip de govern com amb l\’anterior, el qual per cert mai es va queixar de cap programa\”.
Els joves asseguren que, tot i el tancament del programa, \”no defallirem, seguirem expressant-nos en llibertat en altres mitjans, ja que creiem que la nostra ciutat s\’ho mereix i que un Rubí plural i lliure és possible\”.
\”Falta de pluralitat\”
En un comunicat posterior, el govern explica que la decisió d\’excloure de la graella aquest programa ha estat motivada per \”la falta de pluralitat que ha demostrat aquest espai radiofònic, especialment amb l\’emissió del programa del passat dimarts 13 de desembre\”. L\’executiu assegura que s\’entén que els mitjans de comunicació públics han de ser espais de reflexió i informació i també d\’entreteniment i paròdia política, però considera que \”aquesta hauria de ser sempre equitativa, plural i equilibrada, i mai centrar aquesta crítica cap a unes formacions polítiques en concret\”.
Segons el comunicat, l\’administració pública ha de garantir la pluralitat en el conjunt de la programació de Ràdio Rubí, sigui elaborada pels professionals de la casa o pels col·laboradors externs. \”Entenem que mantenir un programa que no sigui plural i respectuós suposa un greuge comparatiu que no es correspon amb el sentit públic de l\’emissora ni amb la pluralitat de la ciutadania, que amb els seus impostos sufraga el cost de les emissions\”, recull el text.
El govern també assegura que la direcció de Rubí Serveis de Comunicació Audiovisual, òrgan que gestiona Ràdio Rubí, va demanar als responsables del programa que rebaixessin el to de les següents emissions, i que aquests van respondre negativament, fet que des de L\’Oasi Jove neguen.
El comunicat de l\’executiu també assenyala que \”no podem permetre que, basant-se en la sana sàtira política, es llencin acusacions i imputacions de delictes cap a persones /o partits polítics, vulnerant així el seu dret a defensar-se i atemptant contra el principi bàsic de presumpció d\’innocència\”. I finalitza agraint la tasca del programa durant el temps que ha estat en antena.
Per segon cop en dues setmanes Rubí torna a ser notícia als diaris nacionals. Si la setmana passada va sortir per la celebració del Dia de la Constitució i la manifestació en contra, aquesta ho és pel tancament d\’aquest programa de l\’emissora rubinenca, una decisió que ha aconseguit que L\’Oasi Jove hagi traspassat les fronteres rubinenques i s\’estigui escoltant per tot Catalunya.