L\’hostaleria és un dels sectors més afectats per aquesta crisi econòmica derivada de la covid-19. El 13 de març van haver de tancar tots els bars i restaurants i només van poder obrir aquells que feien menjar per endur. Amb l\’entrada a la fase 1, el 25 de març, van poder obrir les terrasses amb una ocupació del 50%, i a partir d\’aquest dilluns van poder obrir a l\’interior del local amb un aforament del 40%.
Es tracta d\’unes mesures restrictives que han provocat que alguns bars i restaurants de la ciutat encara no s\’hagin decidit a aixecar la persiana: \”Hi ha gent que creu que no val la pena, però després de tres mesos sense ingressos ve molta pujada i serà molt dur tot plegat. Tothom té personal en ERTO, és molt dramàtic i a més la gent té por de sortir de casa\”, ha explicat Alfred Martí, el president del Gremi de Restauradors de Rubí.
El Gremi de Restauradors de Rubí calcula que un 25% dels bars i restaurants de la ciutat ja no podran tornar a obrir. El president del gremi demana \”més ajudes, perquè és un sector complicat\”, tot i que reconeix que hi ha bars i restaurants que no tenen tot en regla i això és un problema en situacions com aquesta. A més, alguns han tingut problemes per cobrar per culpa d\’incidències amb els bancs.
Polèmica amb les terrasses
\”Els que tenen terrassa han pogut obrir abans, però alguns no tenen espai o no poden ampliar-lo, perquè l\’espai públic és de tots, també de les persones que caminen\”, explica el president, que creu que en el tema de les terrasses hi ha molta confusió i que hi ha bars i restaurants que no estan respectant les distàncies. Sobre la polèmica amb l\’Ajuntament sobre el cobrament de les terrasses durant el 2020, Martí ha estat clar: \”El que ens han dit és que de l\’1 de gener al 14 de març es paga la terrassa, entre el 14 i el 16 de maig queda suspesa i la resta de l\’any no es cobrarà\”.
El coronavirus canviarà l\’hostaleria
El president del gremi creu que aquesta crisi transformarà el sector, que s\’haurà d\’adaptar a nous serveis com ara la venda de menjar a domicili, que \”ha vingut per quedar-se\”. Tot i això, afirma que caldria discutir sobre les conseqüències derivades d\’aquest nou tipus de consum, com ara l\’augment dels residus plàstics o el soroll de les motocicletes, que pot molestar el veïnat.