L’informe Dades de Violència contra les Dones del 2020, elaborat per l’Observatori del Consell Comarcal del Vallès Occidental, indica que el partit judicial de Rubí, que agrupa Rubí, Sant Cugat i Castellbisbal, és el jutjat de violència masclista amb més percentatge de sentències condemnatòries per violència masclista, el 14,8%, mentre que només el 2,1% acaben en absolució. La resta s’eleven a altres òrgans competents o se sobreseien de forma provisional (46%).
El jutjat número 6 de Rubí, que és el que té les funcions de violència masclista encarregades, també és el que més adopta mesures de protecció contra les víctimes (55%) de tota la comarca. Pel que fa a aquestes mesures, el 40% són prohibició de comunicació, el 38% ordres d’allunyament, el 10% acaben amb la privació de la llibertat i el 12% tenen altres mesures.
Més trucades, però menys denúncies
Durant el 2020, que moltes dones víctimes de violència masclista van haver de conviure amb els seus maltractadors, el nombre de trucades al telèfon d’atenció a les dones (900 900 120) va augmentar en un 48% a la comarca. En canvi, el nombre de denúncies va disminuir al voltant d’un 6,5%.
Durant el 2020 van arribar al partit judicial de Rubí 333 denúncies per violència de gènere, de les quals el 88% van ser presentades per les víctimes a la policia. D’aquestes, el 72% eren per lesions lleus, el 2% per lesions greus, el 5% per delictes contra la llibertat, la integritat moral i la intimitat i el 15% pel trencament de penes.
Tipus de maltractament
De les trucades que es van rebre al telèfon d’atenció a les víctimes a la comarca, el 92% eren víctimes de maltractament psicològic i el 37% de maltractaments físics. El 9% patien maltractaments econòmics i el 2% violència sexual. El 70% tenien menys de 45 anys.
Pel que fa a l’origen de les víctimes i els maltractadors, el 71% han nascut a l’estat espanyol i el 29% són estrangeres; i pel que fa als agressors, el 77% són d’origen espanyol i el 23% són nascuts a l’estranger.
Situació de vulnerabilitat
La consellera de Drets Socials del Consell Comarcal, Míriam Casaramona, ha valorat aquestes dades incidint en la “situació de vulnerabilitat de les dones que pateixen violència masclista, agreujada pel confinament de les víctimes amb els agressors, juntament amb altres factors relatius a les conseqüències econòmiques derivades de la crisi sanitària”.