L’institut JV Foix ha posat en marxa durant aquest curs un projecte de conservació de la biodiversitat i educació ambiental per acostar l’alumnat a les diferents espècies de ratpenats i ocells insectívors.
L’objectiu és traslladar als alumnes la sensibilitat per la conservació i la protecció del medi natural. Per això s’han instal·lat sis caixes niu per a aus insectívores, tres menjadores i tres caixes refugis per a ratpenats a l’entorn natural proper a l’institut. Les estructures permeten oferir a les aus i els ratpenats un lloc de supervivència i reproducció alhora que permet a l’alumnat estudiar i fer un seguiment dels animals.
Una de les causes més importants de la pèrdua de biodiversitat és precisament la destrucció dels hàbitats. Així, la col·locació de nius artificials és un ajut per aquelles aus que tenen dificultats per trobar llocs de nidificació naturals, ajudant a incrementar la seva població i afavorint la recuperació de l’equilibri natural en l’ecosistema, molt influenciat per l’activitat dels humans. Pel que fa als ratpenats, es pretén afavorir la recuperació de la seva població, que també serveix per controlar la proliferació de mosquits i altres insectes.
Per desenvolupar el projecte, l’institut ha comptat amb l’ajut de l’ornitòleg rubinenc Jorge de Pedro, anellador expert de l’ICO, que també col·labora amb el Museu de Ciències Naturals de Granollers introduint les dades recollides de les caixes al projecte Quirocaixes, que es pot consultar a través del web Ratpenats.org.