ENTREVISTA | Joan Manel Sampons Vila, President de l’AEUR
Cristina Carrasco
Joan Manel Sampons Vila, professor d’anglès de l’institut Duc de Montblanc ja retirat, és el nou president de l’Aula d’Extensió Universitària de Rubí (AEUR) des de l’octubre passat. En aquesta entrevista ens explica quins són els objectius de l’entitat, quines activitats duen a terme i quins són els reptes de futur.
Què és l’Aula d’Extensió Universitària de Rubí, per aquells ciutadans que no coneguin l’entitat?
L’AEUR és una associació de caràcter cultural i educatiu sense ànim de lucre, que va néixer l’any 2017 i que està vinculada a la Universitat Autònoma de Barcelona. Va sorgir arran de la iniciativa d’un grup de gent de Rubí interessada en la cultura i en la difusió cultural. Durant aquests sis anys, a més de posar en marxa l’entitat han treballat de valent per ampliar la base de socis, a més d’oferir una programació de xerrades, seminaris culturals variada i molt interessant.
Per què va decidir presentar-se com a president?
Els membres de l’antiga junta volien donar el relleu a alguns dels socis que vam entrar després perquè ja feia molt de temps que hi eren. Hi ha hagut una certa renovació, ens hem incorporat nous el president, la vicepresidenta, que ara és la Fina Martínez, i la secretaria, que és Núria Pons, però la resta de càrrecs es mantenen i els que han plegat continuen vinculats. No ha estat una ruptura sinó un relleu, una continuació.
La idea és continuar amb la feina feta fins al moment?
Sí, volem continuar treballant com fins ara. Continuarem portant a la ciutat gent interessant que ofereixi xerrades sobre temes culturals diversos que puguin resultar atractius pels associats però també per la ciutadania de Rubí en general. A diferència de la immensa majoria d’altres aules d’extensió universitària, la nostra ofereix les activitats gratuïtament als no socis, tot i que sempre intentem convidar els assistents a col·laborar pagant una modesta quota anual. Es va debatre la possibilitat de cobrar, però si l’objectiu és estendre la cultura, a això no se li pot posar preu.
Però els conferenciants que acostumen a convidar són experts i professionals de renom.
Sí i ells sí que cobren, així que hem d’intentar aconseguir més socis. Actualment, som 247 socis, gent molt diversa. Vull aclarir que es diu Aula d’Extensió Universitària per la vinculació amb la universitat, però que l’entitat aplega gent de tota mena, amb diferent grau de formació. I les xerrades són de divulgació pensades per fer una pinzellada sobre el tema escollit al gran públic, no per a especialistes.
Com prepareu la programació de cada trimestre?
Intentem que cada trimestre hi hagi una programació variada amb algun tema d’actualitat i que les propostes siguin d’àmbits diversos com el cinema, la música, la història, la ciència, la literatura o d’art, per exemple. Cada trimestre preparem el següent a partir d’un seguit de propostes que seleccionem. També mirem quines efemèrides coincideixen en el temps i mantenim el que nosaltres diem com la quota rubinenca
Què és això de la quota rubinenca?
Convidar a fer alguna xerrada a algun rubinenc o rubinenca que destaqui en el seu àmbit o per la seva trajectòria professional. Aquest trimestre, per exemple, ve el Samuel Sánchez, exalumne meu, reconegut investigador en el món dels nanorobots i la lluita contra el càncer. També intentem aprofitar quan se celebren esdeveniments a la ciutat, com per exemple el Dia de la Terra, per programar alguna xerrada sobre el tema.
Com és la relació amb altres entitats?
Bona, intentem col·laborar amb altres entitats. Ara per exemple se celebra el centenari del Museu de Rubí, doncs col·laborarem amb una xerrada. També volem fer alguna cosa pel 75è aniversari del Centre Excursionista i per exemple vam fer una caminada solidària per la Marató en la qual l’Associació d’adjudicataris del Mercat Municipal va col·laborar regalant fruita i un lot de llibres.
Per què hi ha gent que es pensa que les propostes estan orientades cap a la gent gran?
Sí que inicialment està orientada a la gent gran, però les activitats estan obertes a tothom. És cert que si estàs treballant no tens molt temps lliure. I les xerrades són sempre a les 18 h.
Quines activitats a banda de les xerrades oferiu?
Cada mes fem una sortida cultural. Hem anat a descobrir parts de Barcelona desconegudes, al Palau de la Música, excursions per Catalunya. També hem fet alguna sortida de més d’un dia. Fa tres anys, a partir d’un cicle de xerrades sobre Egipte, es va organitzar un viatge a terres egípcies, fa dos anys al sud de França a veure els camps de lavanda i l’any passat a descobrir el Pallars i el centre astronòmic.
Com un fan arribar els socis si hi ha algun tema del seu interès?
Continuem passant uns qüestionaris de valoració després de cada xerrada, que ens permet veure si la programació és d’interès o no, si hi ha hagut algun problema i allà també ens fan propostes sobre temes o sortides que els agradaria fer.
Quantes persones assisteixen a les xerrades?
Sobre una cinquantena de persones més o menys. Això sí en funció de la temàtica venen unes persones o altres. Som conscients que a Rubí es fan moltes coses, i, de vegades, coincideixen, però això no ho podem controlar.
Com es pot contactar amb l’entitat o conèixer les activitats programades?
Tenim plana web on surten les activitats i es pot contactar amb nosaltres cada dimecres de 18 a 19 a l’Ateneu. També es publiquen a l’agenda d’activitats de rubi.cat i estem a facebook.com/AEURubi i instagram.com/AEURubi.
NOTÍCIES RECENTS