L’Ajuntament de Rubí seguirà l’exemple del consistori de Barcelona i incorporarà al nou contracte de subministrament energètic, ara en mans de Gas Natural i que s’ha de licitar a la tardor, clàusules per combatre la pobresa energètica. La proposta, sorgida des de les files de Veïns de Rubí (VR), va ser aprovada per unanimitat al Ple de març, que es va celebrar el dimecres al vespre.
El portaveu de la formació independent, Antoni García, va instar a l’administració local a “aprofitar l’experiència de Barcelona i ser rigorosa en la redacció de les bases del concurs per tal d’evitar la impugnació de les grans empreses”, com ha passat a la capital catalana.
El portaveu d’Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), Ramon Capolat, va afirmar que és necessari que “les despeses en pobresa energètica siguin assumides, en part, per l’empresa subministradora”, mentre que el regidor d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) Joan Puntí va subratllar que també cal “potenciar l’autoconsum i obrir el mercat de l’energia elèctrica”. Per últim, el portaveu de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Víctor Puig, va lamentar que “Espanya sigui un dels estats europeus en els quals l’energia és més cara”.
La proposta va rebre el suport de tots els partits i va ser aprovada per unanimitat.
Es farà una diagnosi sobre la precarietat laboral
A la sessió plenària, també es va aprovar una moció de l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) per tal de fer un estudi sobre la precarietat laboral a Rubí. Una proposta que va rebre el suport del govern, ERC, ICV i VR. El Partit Popular (PP) va votar-hi en contra en considerar que la moció té un caire independentista i Ciutadans (C’s) i CDC es van abstenir. En el cas de Convergència, Víctor Puig va afirmar que la moció ja indica quines han de ser les conclusions de l’estudi.
D’altra banda, es va aprovar una proposta de C’s per tal de fer un estudi sobre com afectarà a l’Ajuntament la nova regulació de l’impost de l’increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana. En aquest cas, tots els grups van votar a favor, excepte l’AUP, que es va abstenir.
També es va aprovar un text del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) que exigeix a la Generalitat que assumeixi la part corresponent del cost de les llars d’infants. La moció va ser aprovada per tots els grups, a excepció d’ERC i CDC, que van acusar els socialistes de presentar una moció esbiaixada i van apuntar que l’estat espanyol fa anys que ha deixat finançar l’etapa de 0 a 3 anys.
En canvi, tots els grups van estar d’acord en aprovar una moció d’ICV que demana rebaixar les ràtios dels grups de P3. El text va ser aprovat per Junta de Portaveus, que també va donar llum verda a una moció de l’AUP que demana que s’instal·lin panells informatius en equipaments culturals i esportius; i a un text d’ICV que vol que els propers pressupostos municipals es realitzin tenint en compte la perspectiva de gènere.
Les dues mocions de CDC també es van aprovar en Junta de Portaveus. La primera demana que s’impulsi l’esport per a persones amb diversitat funcional, mentre que la segona exigeix que es resolgui la situació de les barraques i horts urbans alegals que hi ha al voltant del Castell.