Fa uns dies, els responsables d’Esquerra Republicana, Junts per Catalunya i En Comú Podem van anunciar que havien arribat a un acord per aprovar el pressupost de la Generalitat de Catalunya del 2020. Després de dos anys de pròrrogues pressupostàries, el govern va explicar que els nous comptes -que actualment estan en tràmits d’aprovació parlamentària- destinaran 2.003 milions d’euros a inversions, el que suposa més d’un 25% d’augment en aquest capítol.
Malauradament, aquest augment no es veurà traduït en una major inversió a Rubí, ja que dels 125 milions d’euros que s’invertiran al Vallès Occidental, Rubí rebrà poc més d’un milió, molt lluny d’altres ciutats com Sant Cugat (8,2) o Cerdanyola (7,7) i fins i tot per darrere de municipis més petits com Sant Quirze (8,8) o Castellbisbal (5,2).
Això es tradueix en una molt baixa inversió per habitant, concretament de 14,9 euros d’inversió per habitant a Rubí, per sota de la mitjana comarcal (121,2). Una xifra que a la baixa només supera Matadepera, Polinyà i Ripollet. El municipi que rep més inversió per habitant és Sant Quirze (440,7), seguit de Castellbisbal (422,6).
Destinació del pressupost 2020 a Rubí
Els 1.160.727 euros que la Generalitat invertirà a Rubí es destinaran principalment a construir els 26 habitatges de protecció oficial a Can Sant Joan que el govern català va prometre el 2017. El pressupost per iniciar aquesta promoció és de 697.224 euros i està previst que es destinin més de 2 milions d’euros més fins al 2022.
L’altra gran partida està relacionada amb millores en el sanejament de l’aigua, especialment a la depuradora de Rubí, amb una inversió de 193.924 euros. En aquest cas, també es preveuen inversions futures per millorar aquestes instal·lacions, concretament de més de 6 milions d’euros.
Altres partides molt menors són els 93.259 euros destinats al pagament de les obres del pavelló de La Llana a l’Ajuntament de Rubí i la millora de la seguretat viària als accessos de la C-243C, de només 3.754 euros.
Crida l’atenció que, tot i ser els pressupostos més elevats de la història del Departament de Salut, a Rubí no es destini ni un sol euro en millorar els equipaments sanitaris. El pressupost sí que inclou una partida de 2,8 milions d’euros d’inversions per al Consorci Sanitari de Terrassa, que podrien repercutir indirectament en millores a l’Hospital de Terrassa o als CAP Anton Borja o Sant Genís.
Pel que fa a l’educació, tampoc hi ha cap partida prevista, el que suposa que no es contempla la construcció d’un edifici per a l’Escola del Bosc, ubicada en barracons des que es va crear fa 10 anys. Els comptes tampoc preveuen inversió en protecció social, però sí que preveuen una inversió de 38 milions d’euros en la línia de FGC entre Barcelona i el Vallès.