El XVII Curs de Cooperació i Solidaritat Internacional, organitzat per l’ONG Rubí Solidari, analitzarà el paper que juga l’Orient Pròxim en la geopolítica mundial, un tema en el qual consideren que hi ha una gran desconeixença. El curs, que s’estructura a partir de xerrades i taules de debat, tindrà lloc del 23 al 25 de novembre a l’edifici Rubí Forma.
El curs analitzarà el conflicte palestí, la situació a l’Iraq, des de la guerra amb Iran a la pandèmia del DAESH, i finalment, Síria, on les actuacions internacionals han originat la crisi més gran de refugiats de la història recent.
Teresa Blanco, vicepresidenta de Rubí Solidari, assenyala que les grans potències mundials estan provocant, per interessos propis, guerres injustes que estan destrossant l’Orient Pròxim. Per aquest motiu, des de Rubí Solidari consideren molt important analitzar en profunditat i conèixer bé les causes d’aquests conflictes que sacsegen l’Orient Pròxim i no quedar-se en explicacions massa simplistes.
En el mateix sentit, la regidora de Cooperació, Marta García, ha ressaltat la importància d’aprofundir en aquest tema i de conèixer la realitat d’aquest territori, sobre el qual els grans mitjans de comunicació ofereixen informació parcial o esbiaixada.
El curs compta amb Pilar Garrido, professora d’estudis àrabs i islàmics de la Universitat de Múrcia, com a directora acadèmica. Garrido s’encarregarà de presentar el curs divendres 23 a les 19 hores. Tot seguit tindrà lloc la conferència inaugural ‘Orient Pròxim com a fitxa geoestratègica a càrrec d’Antonio Campillo, professor de Filosofia de la Universitat de Múrcia.
Programa del curs
Dissabte 24 de novembre a les 10 h serà el moment de la conferència ‘El poble palestí, una història a l’abast de les trames internacionals’, que oferirà Isaías Barreñada, professor de Relacions Internacionals de la Universitat Complutense de Madrid.
Després d’una pausa-cafè, la jornada continuarà a les 12 h amb la xerrada ‘Iraq, persecució i enderroc. De la guerra amb Irán a la pandèmia del DAES’ a càrrec de Nadia Hindi de la Universitat de Granada. Ja a les 16.30 h serà el torn de la professora de Ciències Polítiques de la Universitat Carlos III Leila Nachavati, qui oferirà la conferència ‘La guerra civil siriana. La geoestratègica supeditada als pobles’.
El curs acabarà el diumenge al matí amb la taula debat ‘Refugiats. Conseqüències humanes d’una política internacional de cartabó’, que serà moderada per Pedro Rojo, de la Fundación Al Fanar para el Conocimiento Árabe.
Entre els participants hi haurà Nadia, una refugiada palestina, qui explicarà la situació del poble palestí, refugiat a la seva pròpia terra des de fa 70 anys; Nour Salameh, Doctora de la Universitat Rovira i Virgili, qui parlarà sobre ‘Refugiats sirians, peons en mans de tots’; Miquel Pajares, president de la Comissió Catalana d’Ajuda als Refugiats, que tractarà de refugiats i les vulneracions del dret internacional, i Carlos Berzosa, exrector de la Universitat Complutense de Madrid qui plantejarà quins són els interessos econòmics en relació als refugiats a l’escena internacional.
Per apuntar-se al curs, que ja compta amb una vintena de participants i és gratuït, només cal enviar un mail amb el nom, el telèfon, i el correu electrònic a [email protected] o bé trucar al 93 588 86 43. També es pot fer a través de www.rubisolidari.org.