– Com veu la situació del comerç local en aquests moments?
– La situació és molt preocupant i les expectatives no són gaire positives. El petit comerç ho té cada cop més difícil per sobreviure, cada cop hi ha més persianes baixades i més locals buits. Si això no fa un gir, tenim molt a perdre. Cal que prenguem consciència de quin tipus de ciutat volem, i és que una ciutat sense comerç no és una ciutat. Des de Comerç Rubí, defensem els valors del petit comerç, el comerç que dona vida al centre i als barris, un comerç sostenible, de km 0 i de qualitat.
– En algunes ciutats, com Terrassa, hi ha zones comercials tradicionals que s’estan buidant. Quina anàlisi en fa?
– A Rubí també està passant ja. Tant als barris com al centre de la ciutat ens trobem que cada cop més hi ha més locals buits i la tendència és que cada cop hi seran més.
– Quines són les causes d’aquests tancaments?
– Lloguers desorbitats, falta d’aparcament, compres per Internet, grans superfícies… tot plegat fa que cada cop l’oferta comercial de la ciutat sigui més limitada. Disposem d’un estudi d’hàbits de l’Ajuntament que evidencia que, tot i que la valoració envers el nostre comerç és positiva, hi ha una fuga comercial important, sobretot per part de les urbanitzacions que marxen a les grans superfícies (amb la facilitat d’aparcar aviat i gratis) o a causa de les vendes per internet.
– Què s’hauria de fer per combatre aquest fet?
– No podem quedar-nos estancats en models caducats, hem d’actuar, és necessària una teràpia de xoc perquè el que hem fet sempre ja no és suficient. Cal crear un pla estratègic a curt termini adaptat a la nova realitat, amb la implicació de l’administració i els mateixos comerços.
– Com hauria de ser aquest pla estratègic?
– Ha d’incloure una bateria de mesures per enfortir el nostre comerç a curt termini. És necessària la coordinació i un model de treball público-privat, amb l’estudi i creació conjuntament amb l’Ajuntament de les Àrees de Promoció Econòmica Urbana (APEUS) a Rubí, amb l’objectiu de facilitar la modernització i la promoció de determinades zones urbanes.
– Quines mesures concretes hauria d’incorporar?
– Cal millorar la qualitat de l’entorn urbà, consolidar el model de ciutat compacta, complexa, cohesionada i mediambientalment eficient. Cal una transformació digital, compartir els recursos amb l’administració, aconseguir suport amb campanyes de conscienciació en els mitjans de comunicació locals, fomentar la cooperació i associacionisme, ja que la unió fa la força, fidelitzar i millorar l’atenció al client, modernitzar els sistemes de gestió i innovar en el producte i en el servei.
– Per què creu que a Rubí no s’instal·len franquícies conegudes com tenen la majoria de grans ciutats de l’entorn?
– Sempre s’ha dit que les franquícies no volien venir perquè no trobaven locals suficientment grans i que s’adaptessin a les seves necessitats. Però està clar que hi ha moltes franquícies que no necessiten tants metres i tampoc han vingut a Rubí.
Recentment ens hem reunit amb la regidoria de Comerç i els hem demanat de treballar conjuntament prenent mesures per donar suport a la nova implantació de comerços de qualitat. És molt important un treball en conjunt per tal de fer un comerç més atractiu i competitiu.
– Rubí té un greu problema d’aparcament als barris i al centre. Quines propostes fan des del teixit comercial?
– Un dels nostres grans reptes és afavorir el ‘Park and Shop’. Des de l’associació es treballa perquè els comerços de la zona centre sempre disposin de tiquets de pàrquing i recentment hem incorporat també els de la zona blava. Ara volem que els pàrquings de la pl. Onze de Setembre i la Pista es puguin acumular fins a dues hores d’aparcament, cosa que fins ara els gestors dels aparcaments no faciliten. Hem demanat suport a l’Ajuntament a l’hora de negociar amb aquests, ja que una hora o mitja no és suficient. Una altra iniciativa seria que els pàrquings es poguessin pagar amb la Targeta Comerç Ciutat. A les zones comercials dels barris proposem algunes places de zona taronja gratuïtes, controlades i rotatives en horari comercial i que les del centre es controlin. La regidoria de Comerç ha acollit favorablement aquestes dues propostes.