Ramon Capolat és la persona triada per Iniciativa per Catalunya Verds per encapçalar la candidatura de la formació en les eleccions municipals del 2015. Aquest rubinenc, vinculat des de ben jove a CCOO i al PSUC, va ingressar a ICV després d’un temps allunyat de la política en l’època en què a Rubí governava Eduard Pallejà. Treballador de l’Ajuntament, durant els darrers anys va ser president del comitè d’empresa del consistori, però fa un any va decidir abandonar el càrrec i reincorporar-se al seu lloc de feina com a tècnic del Servei d’I nserció. Profund coneixedor del funcionament de l’administració local i del món sindical, Capolat, de 54 anys, insisteix en què el seu objectiu és buscar la “confluència amb altres organitzacions, plataformes i entitats” i no descarta renunciar a ser el cap de llista si això arriba a succeir.
– Per què va decidir presentar-se a candidat d’ICV?
– A Iniciativa hem estat esperant un any per veure si a Rubí es podia materialitzar una candidatura conjunta, però els nostres estatuts marquen que a la tardor havíem d’escollir un cap de llista. Parlant amb la gent de l’equip i amb la direcció local d’ICV va venir tot rodat. Vaig mostrar la meva disponibilitat perquè tant en l’àmbit familiar com en el professional m’ho puc permetre.
– Com valora el suport rebut pels militants i simpatitzants?
– Estic contentíssim. Des que vam iniciar el procés d’elecció fa tres mesos, molta gent s’ha apropat a nosaltres i percebo molta iŀlusió. A mi, el fet que la gent vingui i sigui capaç de depositar un vot simbòlic de suport m’iŀlusiona.
– En quin moment està ICV?
– A nivell de partit, estem introduint elements de transparència perquè la ciutadania percebi que no tots som iguals i intentem créixer organitzativament perquè el repte és confluir amb molta gent. A més, estem vivint intensament el què succeeix al nostre país, ajudant a fer entendre a la ciutadania que un problema polític es resol políticament i per això el dret a decidir és la solució. Això ho fem en paraŀlel al què considerem fonamental, que és mobilitzar la ciutadania contra la pèrdua de drets. La crisi s’utilitza com a excusa per rebaixar conquestes socials que semblaven intocables.
– Respecte al dret a decidir, ICV està d’acord però no ha definit una posició respecte el sentit del vot del 9N. No és estrany?
– A mi no m’estranya, ICV ve d’una trajectòria que neix de la confluència del PSUC, que va ser capaç de sumar gent de procedències diferents i que va entendre què era ser catalanista i la revolució social del fet nacional, ens va situar en una pluralitat del pensament. ICV conserva molta gent amb visions diferents sobre quin ha de ser l’objecte prioritari. Evidentment no estem d’acord amb l’actual forma d’estat però per la composició social de la nostra organització es difícil assolir una posició en la segona pregunta de la consulta, possiblement és millor per tots resoldre-la donant llibertat de vot.
– Creu que és un error que a Rubí no prosperes la moció a favor de la consulta?
– És una ficada de peus a la galleda impressionant, és un dels últims bunyols que passaran a la història d’aquest últim mandat, on hem tingut de tot. El pitjor pel ciutadà és la desídia, la falta de voluntat per afrontar els problemes de Rubí des del compromís, es pensi com es pensi, per actuar i resoldre problemes. Tot això ha derivat fins al fet que 8 regidors socialistes hagin estat incapaços de decidir una posició votant de tres formes diferents. És inaudit. Estic segur que en una consulta popular a Rubí sobre la conveniència de votar o no, la majoria de la població voldria votar perquè la gent utilitza el sentit comú. Quan es recordi el govern de l’últim mandat socialista a Rubí, es recordarà també que va ser aquell que en el moment de la consulta ens van situar on no hi està ningú, i això és trist i és difícil d’explicar fora d’aquí.
– Vostè, que coneix com funciona per dins l’Ajuntament, com valora la gestió de govern?
– L’administració local passa un dels pitjors moments de la història democràtica del país, les darreres lleis aprovades que restringeixen competències, la falta de finançament, etc. A Rubí hi ha coses que s’han fet bé i altres que s’han fet molt malament. Per exemple, hi ha ajuntaments intervinguts, no és el cas de Rubí, per tant alguna cosa s’haurà fet bé, però això no eximeix de posar en qüestió tot allò que no s’ha pogut fer. Hi ha falta d’empenta, per dir-ho suaument, dels càrrecs polítics per assumir les responsabilitats. A Rubí està tot molt aturat, hi ha una situació de desídia i de falta de compromís molt greu.
– Hi ha una proposta del Partit Popular sobre la taula segons la qual, el candidat de la llista més votada seria automàticament l’alcalde. Està d’acord?
– Crec que el PP ha llançat un globus sonda, al qual alguns s’apunten, CiU per exemple, per veure que diuen els mitjans. És una opinió personal però crec que l’elecció d’alcaldes no s’acabarà modificant, canviar les lleis electorals és molt difícil i ja estem enmig d’un procés electoral. En cas que es canviés, doncs, depèn. Nosaltres tenim un sistema representatiu, l’alcalde l’escullen els regidors. A França ho fan diferent, primer s’escull l’alcalde en un sistema de doble volta i després els regidors que fiscalitzen el treball de l’executiu. No em sembla malament però no es la nostra cultura política, no ho veig factible.
– Tornant a la candidatura d’ICV, quin és el seu projecte?
– De moment volem sumar, fins al desembre abocarem tots els esforços per definir quins seran els nostres objectius, sota quin paraigües, sota quines sigles i qui encapçalarà la candidatura. En primer lloc, tenim un acord de coŀlaboració amb EUiA, el respectarem i actuarem al seu costat, estem contents del funcionament de la coalició. Tant ICV com EUiA estem d’acord en obrir-nos i confluir amb persones de forma individual, organitzacions, plataformes i entitats que es vulguin incorporar.
Per fer-ho, iniciarem un procés el màxim d’obert en què la gent aporti allò que pensa de Rubí, què els preocupa i com volen que es facin les coses. Anirem als barris i farem assemblees per escoltar. Serem tant generosos com ho sigui tothom, creiem sincerament en la necessitat de confluir.
– Serà el segon intent de crear una candidatura conjunta després del fracàs de Convocatòria per Rubí?
– És cert que l’experiència de Convocatòria per Rubí no va acabar on volíem però entre gent molt diferent vam estar compartint punts de vista durant un any. El resultat no va ser el què ens havíem proposat però va servir per posar punts en comú, no crec que hagi estat un fracàs.
– La propera configuració del ple municipal es preveu molt fragmentada per l’entrada de noves forces polítiques. Creu que pot afectar la governabilitat de la ciutat?
– El que passa a Rubí passa a tot el país, partits que mai han tingut representació institucional estan guanyant força, és el cas de Podemos per exemple. Potser passem de 6 grups municipals a 8, però això no necessàriament vol dir que hi hagi dificultats per governar. El nostre objectiu és treballar perquè això tingui menys impacte, volem transformar la ciutat arribant a acords per fer més fàcil la governabilitat.