El Ple de l’Ajuntament de Rubí, reunit dimarts en sessió extraordinària, ha aprovat de forma definitiva 36 projectes d’inversió a la ciutat. Tal i com van fer durant l’aprovació inicial, alguns partits de l’oposició van reiterar les seves crítiques al govern per considerar que les inversions aprovades no responen a un model global de ciutat, sinó que són actuacions aïllades sense visió de futur.
Entre els projectes aprovats hi ha actuacions als carrers Unió, Maximí Fornés, Magí Ramentol o la plaça Onze de Setembre, l’ampliació de la xarxa de carrils bici, millores als polígons industrials, i actuacions a parcs infantils per millorar l’accessibilitat, entre altres.
La portaveu del govern del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Maria Mas, va ressaltar que amb els projectes volen fer un Rubí més accessible, més amable amb la infància, millor connectat, més sostenible i amb polígons més atractius. Per a Mas, “són projectes de diferents àmbits però configuren un tot, la millora de la ciutat”.
En general, els diferents grups municipals van mantenir el mateix sentit de vot que van emetre en l’aprovació inicial de cadascun dels projectes i van refermar els seus arguments: la manca d’un model de ciutat clar, que les actuacions són inconnexes i que en molts casos són actuacions de manteniment de la ciutat.
Així, el portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Xavier Corbera, va apuntar que molts projectes “són arranjaments que clamen al cel i que s’han de fer”. Corbera, a més, va reiterar els seus dubtes sobre si l’actuació prevista al parc de Ca n’Oriol pot hipotecar una futura remodelació integral del parc.
Tot i donar suport a totes les propostes, el portaveu de Ciutadans (C’s), José Abadías, va demanar al govern que no oblidés altres qüestions que considera prioritàries, com la retirada de la uralita a l’escola Ramon Llull o la millora del Camí d’Ullastrell.
La regidora de l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP), Mireia Gascón, va insistir que molts projectes no són inversió real de transformació de la ciutat sinó accions de manteniment. Gascón va tornar a qüestionar altres projectes com els carrils bici per considerar que s’han dissenyat pensant en el lleure i no com una veritable opció de mobilitat o les actuacions als polígons, que no consideren prioritàries.
En la mateixa línia, el portaveu d’Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), Ramon Capolat, a més, va lamentar la falta d’inversió en temes d’habitatge, “un dels temes que més preocupa a la ciutadania”.
Per la seva banda, el portaveu del grup de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) va insistir en què les actuacions a l’illa de vianants són actuacions inconnexes que no formen part d’un projecte integral de remodelació del centre i que en general, no hi ha un projecte de ciutat ambiciós i transformador.
Pel que fa al portaveu de Veïns per Rubí (VR), Antoni García, va tornar a criticar a l’executiu local per la forma en què s’han tramitat els projectes. Per García, aquest fet evidencia “la manca de planificació, la incapacitat de gestió de recursos públics i la manca de model de ciutat”.
Divisió pel parc a Sant Muç
Un dels projectes aprovats que va rebre més vots en contra, més que a l’aprovació inicial, ha estat el projecte d’un parc infantil a Sant Muç. Alguns grups de l’oposició van reclamar al govern que el parc s’ubiqui a l’entorn de l’edifici Ressò, un equipament de referència al barri i no a 500 metres d’aquest, en un espai més aïllat i menys poblat. La decisió de l’executiu de mantenir la ubicació inicial del projecte, va generar les crítiques d’ERC, l’AUP, ICV i CDC i el seu vot en contra. Davant un empat tècnic, el projecte va quedar aprovat pel vot de qualitat de l’alcaldessa.