El Ple de l’Ajuntament ha aprovat l’avantprojecte i part de finançament del projecte del Balcó de la riera i la renaturalització del seu entorn amb els vots a favor de l’equip de govern, el PSC i En Comú Podem, i Veïns per Rubí. La proposta dissenya una reforma de l’entorn de la riera, una zona molt degradada en els darrers anys, i proposa diverses accions a la part de Can Fatjó més propera al curs fluvial, amb una pèrgola i un mirador.
El portaveu del PSC, Moisés Rodríguez, ha defensat la proposta explicant que la realització del projecte “suposarà un abans i un després” a la ciutat i que juntament amb altres accions, com la pacificació de l’avinguda de l’Estatut, serviran per millorar la ciutat.
Entre els partits de l’oposició, hi ha hagut una divergència de posicionaments. Veïns per Rubí ha votat a favor del projecte, però ha criticat l’actual estat de la riera i l’abandonament d’aquest espai durant els darreres dècades. També veu el projecte amb bons ulls l’Alternativa d’Unitat Popular, que ha optat per l’abstenció. En aquest cas, la regidora, Betlem Cañizar, ha mostrat els seus dubtes pel manteniment de tota la zona i ha recordat que altres àrees de nova creació, com el parc de La Serreta, presenten un estat degradat.
Més crítics han estat Ciutadans i ERC, el portaveu de la formació taronja, Roberto Martín, ha lamentat que la proposta no hagi comptat amb la participació de l’Associació de Veïns de Can Fatjó, precisament quan la majoria d’accions són en aquell barri, motiu pel qual s’ha decantat per l’abstenció. També s’ha abstingut ERC, la força més crítica contra el projecte. El regidor Xavier Cots creu que el projecte no és prou ambiciós i que la renaturalització de la riera serà “treure quatre canyes”. També ha acusat el govern de “clientelisme” per concentrar totes les inversions a Can Fatjó, un barri “descontent”. Moisés Rodríguez ha respost a les crítiques d’Esquerra afirmant que el projecte “serà una realitat” i que “treballar per un barri no és clientelisme”.
L’altre projecte que l’executiu local ha portat a aprovació al Ple és el Pla Director del Rubí Brilla, que traça una vintena d’accions a desenvolupar durant la propera dècada en l’àmbit de la transició ecològica. La proposta ha rebut el vot favorable de tots els grups municipals.
Rebutjada la moció per instar el govern a investigar la relació del CNI amb els atemptats
D’altra banda, ha quedat rebutjada la moció que ha presentat ERC per demanar que el govern central investigui la relació que hi pugui haver entre el Centre Nacional d’Intel·ligència i els atemptats del 17 d’agost, on van morir dos rubinencs. La moció ha estat rebutjada pels dos socis de govern i Ciutadans, que no donen cap credibilitat a les paraules que l’excomissari Villarejo va fer en seu judicial relacionant el CNI amb els atemptats. A més, diuen que els fets ja han estat jutjats i que no han aparegut noves proves. Per la seva banda, ERC i l’AUP van votar a favor que s’investigui i VR es va abstenir.
Per últim, es va aprovar per junta de portaveus una moció de l’AUP per estudiar la limitació de les cuines fantasmes, un nou model de negoci que afavoreix la precarització laboral, i una moció de suport a la reforma laboral que impulsa el govern central, amb el suport del PSC i En Comú Podem, l’abstenció de Cs i VR i el vot en contra d’Esquerra i l’AUP.