El Ple va acordar un agument del sou del 2% per a l’any vinent i del 0,9% pel 2023. / Arxiu
El Ple d’octubre va aprovar una pujada dels sous dels càrrecs electes i el personal eventual, és a dir dels regidors i assessors. La pujada de les retribucions, del 2% per al 2022 i del 0,9% pel 2023, es va aprovar amb el vot favorable dels dos socis de l’equip de govern, el PSC i ECP, i l’abstenció d’ERC. Cs, VR i l’AUP hi van votar en contra.
Toni García, de Veïns per Rubí, va lamentar aquesta pujada, especialment perquè a l’inici del mandat les retribucions de tots aquests càrrecs ja va tenir un increment que oscil·lava entre el 6% i el 66%. Més crítica encara es va mostrar la regidora de l’Alternativa, que va qualificar de “vergonyós” l’augment en les retribucions: “Els increments de fa dos anys ja eren astronòmics, l’alcaldessa, per exemple, va tenir un increment del 29%”. Cañizar va subratllar que els càrrecs electes i eventuals “no són treballadors de l’Ajuntament” i que aquesta mena d’accions només fan que incrementar la desafecció ciutadana i la “ràbia” contra la classe política.
El regidor socialista Moisés Rodríguez va explicar que “es tracta d’un tràmit” i va dir que “sap greu que algú faci política d’això”. La regidora de l’AUP, per la seva banda, va contestar que es tracta d’un tràmit potestatiu: “És un increment voluntari, no obligatori”.
D’altra banda, en el punt anterior s’havia donat compte de la designació d’un nou cap de gabinet en substitució de Dolors Conde, qui havia ocupat el càrrec des del mandat anterior. La persona que ocupa ara aquest càrrec de confiança és Cristóbal Avilés, membre del PSC i que fins ara ocupava un càrrec d’assessor al Parlament de Catalunya.
Declaració institucional contra les línies d’alta tensió
El Ple va arrencar amb una declaració institucional de l’alcaldessa, Ana M. Martínez, per mostrar el rebuig del consistori a la línia d’alta tensió que s’està planificant per portar energia verda a l’àrea metropolitana de Barcelona. Una nova línia que encara no està projectada, però que està previst que arribi fins a la subestació elèctrica ubicada al terme municipal de Rubí.
També es va aprovar una declaració en suport a l’illa de Palma, a les Canàries, per la situació d’emergència que estan vivint des de fa un mes per l’erupció d’un volcà.
Aprovada una moció per incentivar el joc a l’espai públic
En l’apartat de mocions, la majoria van ser aprovades per Junta de Portaveus. És el cas d’un text presentat per l’AUP per fomentar des del consistori l’espai públic com a àrea de joc. La regidora de l’Alternativa, Betlem Cañizar, va explicar que l’ús de l’espai públic fora del consum “genera convivència, cohesió social i sensació de seguretat”. Una de les mesures és portar als barris una guingueta amb diversos jocs, acompanyada d’un dinamitzador.
També es va aprovar una moció de Ciutadans per incloure senyalització inclusiva en diferents espais de la ciutat. Yasmina Sánchez, de Cs, va explicar que d’aquesta forma “moltes persones amb necessitats comunicatives diverses podran comprendre millor l’entorn i participar en igualtat de condicions”. L’altra moció de Cs, per fomentar la formació a les escoles i instituts de les maniobres de recuperació cardiopulmonar, també es va aprovar i Rubí s’adherirà la projecte europeu Kids Save Life.
La moció d’Esquerra per treballar contra la discriminació de les dones a l’esport i la sexualització del seu cos també va ser aprovada per Junta de Portaveu. La regidora republicana, Montse Soler, va exigir a les institucions “l’impuls d’un canvi en les normes i els protocols per promoure la lliure elecció de vestuari en la pràctica esportiva i el foment de l’accés a les dones a l’esport i als càrrecs en organismes vinculats a l’esport”. Per últim, l’altra moció d’ERC, per demanar el traspàs del servei de tren de Rodalies a la Generalitat, es va aprovar amb l’únic vot en contra de Cs i l’abstenció de VR.