Tots els grups municipals del Ple, a excepció del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), van votar a favor d’una moció redactada pel col·lectiu Moviment per unes Pensions Dignes i Rubí Sanitat per tal que la gestió del CAP Mútua i de l’Hospital Mútua de Terrassa depengui de l’Institut Català de la Salut (ICS). A final d’any, conclou el contracte entre la Generalitat i l’empresa Mútua de Terrassa i el Ple no vol que aquest acord es prorrogui. Tots els partits van mostrar el seu descontentament amb la situació actual i van criticar que les llistes d’espera de cirurgia són molt llargues i que les visites al metge de capçalera i als especialistes s’eternitzen.
La regidora de Salut, Marta Oliva, va explicar que l’abstenció del PSC es deu al fet de no voler posar el focus en l’empresa que gestiona els dos centres sanitaris, Mútua de Terrassa, però va subratllar el seu suport a demanar al Departament de Salut “més recursos i serveis i que millorin les llistes d’espera”. A més, va carregar contra Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) per “donar-li la conselleria als hereus de la dreta catalana, que han protagonitzat les retallades més grans de la història en sanitat” i per no haver fet millores en les dues darreres legislatures, quan Salut ha estat competència del partit republicà.
El cap de l’oposició i regidor d’Esquerra, Xavier Corbera, va contestar que la responsabilitat, en tot cas, també és de l’Ajuntament: “La situació és millorable i el que queda clar és la incapacitat dels darrers 20 anys de l’Ajuntament, governat pel PSC, d’aconseguir millores en salut a la ciutat, ni amb consellers socialistes, convergents ni d’Esquerra”. El regidor d’En Comú Podem (ECP), Andrés Medrano, va demanar a tots els partits remar junts per defensar “un dret bàsic per la ciutadania”, però va recordar que la competència és “exclusivament de la Generalitat” i va lamentar també que ara la conselleria recaigui en Junts.
El portaveu de Ciutadans (Cs), Roberto Martín, va aclarir que la seva formació defensa puntualment que l’administració pugui arribar a acords público-privats per oferir serveis a la ciutadania, però que en aquest cas “l’empresa no dona el servei que els contribuents exigeixen. El mínim que es pot fer és plantejar-se la gestió directa”. Des de Veïns per Rubí (VR), Toni García, també va exigir un canvi en la gestió del servei: “Els resultats de la gestió de Mútua de Terrassa al CAP i a l’hospital són pèssims”. Per últim, la portaveu de l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP), Betlem Cañizar, va reiterar la defensa de la seva formació a la gestió directa dels serveis públics: “Les empreses no es poden enriquir amb els serveis públics. A més, estem parlant de males condicions laborals i llistes d’espera molt llargues. Cal una gestió directa”.
Les entrades pels espectacles culturals es faran per sorteig
El Ple va aprovar per Junta de Portaveus una moció de l’AUP que demanava millorar el sistema de venda o reserva d’entrades per als espectacles culturals amb la mirada posada a la Festa Major. Així, a partir d’ara, en els espectacles on es prevegi una gran demanda, les persones interessades tindran temps per inscriure’s i un cop es tanqui el període es farà un sorteig per tal que hi hagi igualtat d’oportunitats per accedir a l’esdeveniment. En el text aprovat, també es preveu disminuir les entrades reservades a càrrecs electes i que aquestes es destinin únicament a la representació institucional d’un càrrec i un màxim de tres acompanyants.
Tombada la moció per redactar un manual de disseny de la via pública
La moció que Esquerra va presentar per elaborar un manual de disseny de la via pública va ser tombada amb els vots en contra dels dos socis de govern, el PSC i ECP, i l’abstenció de l’AUP. L’executiu local va defensar que ja està treballant en un pla d’accessibilitat i a través de l’àrea de projecció vol crear una ordenança d’usos del paisatge urbà: “Hem dotat l’àrea de projecció exterior d’un arquitecte precisament per iniciar tasques en aquest sentit”, va explicar el regidor socialista Moisés Rodríguez. El portaveu d’Esquerra, Xavier Corbera, va lamentar que “no hi hagi un criteri de disseny de la via pública”, mentre que el regidor de VR, Toni García, directament va criticar la “decadència de l’espai públic”.
Tres acords per avançar cap a una major sostenibilitat
El Ple de maig va incloure tres acords relacionats amb la millora del medi ambient. El consistori es va adherir per unanimitat al Pla de Millora de la Qualitat de l’Aire del Vallès Occidental i a la Xarxa de Ciutats i Pobles Cap a la Sostenibilitat. En aquesta darrera qüestió, l’AUP va criticar la “signatura d’acords i declaracions que després no es duen a terme i que només serveixen per rentar la cara a les polítiques de tota la vida i que les empreses que ara van de verdes, com Iberdrola, continuïn enriquint-se”, en paraules de Betlem Cañizar.
D’altra banda, també es va aprovar per Junta de Portaveus una moció per adherir-se a l’acord del Consell Comarcal del Vallès Occidental per l’impuls de la Via Verda del Vallès. Segons va explicar Andrés Medrano, regidor dels comuns, aquesta via verda ha de permetre a un ciutadà de Rubí “poder caminar des del parc de Ca n’Oriol fins a l’espai natural de La Mola o Collserola (…) i això inclou, per tant, la zona de Can Sant Joan”.
Rubí vol que se’l consideri àrea de mercat tens d’habitatge
Per últim, amb l’abstenció de Ciutadans, el Ple va aprovar una sol·licitud a la Generalitat per tal que Rubí sigui considerada àrea de mercat tens d’habitatge i pugui regir-se per la nova llei aprovada al Parlament que regula el preu del lloguer. Segons va explicar la regidora d’ECP, Ànnia García, Rubí compleix els requisits per ser considerada una ciutat d’aquestes característiques, ja que el preu del lloguer en els darrers anys s’ha incrementat més d’un 40% i aquest suposa una càrrega de més del 30% dels ingressos de les famílies de la ciutat.