Cristina Carrasco
El Ple ha aprovat inicialment una nova ordenança que regula les tarifes del cicle de l’aigua. Aquesta dona compliment a la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, que estableix que les contraprestacions econòmiques per serveis públics com el d’abastament d’aigua i clavegueram s’han de regular mitjançant una ordenança no fiscal.
En el cas de Rubí, tant el servei d’abastament domiciliari d’aigua potable com de clavegueram són de titularitat municipal, però la prestació la realitza AGBAR mitjançant un contracte de concessió de la gestió dels serveis. El text ha prosperat amb els vots a favor de l’equip de govern (PSC i ECP); les abstencions d’ERC, VR i l’AUP; i els vots en contra de VOX i PP.
Segons ha explicat el regidor de Medi Ambient, Andrés Medrano, “cal una estructura tarifaria que permeti la recuperació total del cost del servei”. Aquest cost s’ha d’automantenir. Medrano ha explicat que en la tarifa actual no hi ha un equilibri econòmic i els preus no es revisen des de l’any 2014.
Segons el govern el desequilibri produït per aquests increments havia estat assumible fins als últims exercicis, quan ha arribat a superar el milió d’euros anuals. L’actualització de la tarifa representarà un increment mitjà mensual d’uns cinc euros, apunten des de l’executiu.
Medrano ha destacat que la nova ordenança és més justa perquè grava més als grans consumidors i persegueix l’ús fraudulent de l’aigua. Així, les pujades més significatives s’aplicaran als trams 3 i 4 per reduir l’impacte sobre els trams bàsics. També entrarà en funcionament una tarifa per sequera, que gravarà els consums elevats (trams 3 i 4) en estats d’excepcionalitat i emergència per sequera, accentuant així el caràcter ambiental de l’ordenança.
Pel que fa a la bonificació que beneficiava les persones pensionistes majors de 65 anys, s’ampliarà a tota la ciutadania en funció de la seva situació socioeconòmica. A més, es mantindrà el bo social per a les famílies especialment vulnerables, que representa tenir accés a l’aigua a cost zero.
Durant les intervencions, la portaveu de l’AUP, Marina Dolset, ha aplaudit que paguin més els grans consumidors i menys el consum habitual de les llars, però ha plantejat la qüestió si s’ha de permetre la pujada dels rebuts d’aigua mentre AGBAR manté el benefici privat, que l’any passat va ser d’1,7 milions d’euros, segons Dolset.
Dolset ha reiterat que l’AUP defensa un model públic de la gestió de l’aigua i ha proposat crear un Observatori de l’aigua similar al de Terrassa, en el qual compartir dades i fer pedagogia sobre la matèria.
També ERC s’ha abstingut. Xavier Cots, regidor republicà, ha assenyalat que el seu grup considera que l’ordenança es queda curta en el pla d’inversions futures i que no és ambiciosa. Cots va criticar “l’endarreriment de dues dècades” de l’Ajuntament pel que fa a accions per estalviar aigua com el desdoblament de la xarxa d’abastament per portar aigua freàtica o reciclada a qualsevol punt del municipi o la recuperació de pous clausurats.
NOTÍCIES RECENTS