Redacció
Redacció
Fabricat en 1924, el cotxe de bombers Ford T, propietat de la ciutat, compleix enguany 100 anys. Es tracta d’un vehicle amb una bomba amb capacitat per a 600 litres d’aigua, muntat sobre un xassís Ford, model antic, i equipat per poder portar una escala i cinc bombers.
Una relíquia de la qual la ciutadania de Rubí pot gaudir en ocasions especials com la Cavalcada de Reis o la Festa de Sant Cristòfol i de la qual se’n cuida l’entitat Amics dels Automòbils Antics de Rubí, a través d’un conveni amb l’Ajuntament firmat l’any 1999. El Ford T també ha participat nombroses vegades en el Ral·li Internacional de Sitges, on sempre es converteix en una de les atraccions de la festa.
Segons recull el llibre ‘El Rubí d’abans’, Josep Mercader, un dels socis fundadors dels Amics dels Automòbils Antics de Rubí, i Lluis Bogunyà, bomber després de la reorganització del cos de bombers el 1962, expliquen el vehicle va arribar a Rubí abans o durant la guerra civil cedit pels Bombers de Manresa.
Com que mai va ser reclamat, l’Ajuntament va oficialitzar la seva compra el 1944, tal com consta en un document conservat a l’Arxiu Municipal. El vehicle va costar 4.260 pessetes i es guardava en un local de la brigada d’obres de l’Ajuntament. Durant la dècada dels anys 60 les cavalcades de Reis eren organitzades pels bombers voluntaris de Rubí i el Ford T sortia acompanyat de Ses Majestats d’Orient.
L’any 1985 després d’anys d’abandonament, el Ford T va ser restaurat, matriculat pels bombers voluntaris, i va començar a participar en el Ral·li de Sitges i en exposicions de vehicles històrics així com altres esdeveniments com casaments de bombers. Quan el cos de bombers es va professionalitzar, el vehicle va quedar oblidat a les dependències policials.
Quan l’any 96 es va crear l’entitat Amics dels Automòbils Antics de Rubí, el club va parlar amb l’Ajuntament per recuperar el vehicle.
Quan l’any 96 es va crear l’entitat Amics dels Automòbils Antics de Rubí, el club va parlar amb l’Ajuntament per recuperar el vehicle. Tant Josep Mercader com Francesc Saltó recorden que l’Ajuntament volia en primer moment cedir-lo al Museu de la Ciència de Terrassa i que quan l’entitat vulgués fer alguna activitat amb ell el demanés al Museu egarenc.
El club s’hi va oposar. “Aquest cotxe pertany a Rubí, és un vehicle històric i havia de quedar-se a la ciutat”, recorden. Després d’alguns anys d’estira i arronsa, la Taula de Patrimoni de Rubí va intervenir i finalment l’any 2001 es va firmar un conveni de cessió entre l’Ajuntament i l’associació.
Arran d’aquest acord, els Amics dels Automòbils Antics de Rubí s’encarreguen del seu manteniment, promocionar-lo en activitats com la Festa de Sant Cristòfol, la Calvalcada, Sant Galderic o el Ralli de Sitges.
“Vam passar moltes, moltes hores per posar-lo a punt, tota la mecànica per posar-lo en marxa, el vam pintar i restaurar”, assenyalen i ara va molt bé el cotxe. També el van matricular com a vehicle històric per poder circular, van tramitar la documentació, ja que no en tenia, També es van adquirir uniformes de bombers que han personalitzat com Bombers de Rubí.
Curiositats
Com a curiositats, cal assenyalar que el vehicle funciona amb benzina normal i pot arribar als 40/45 km/hora. “la sensació és que corre molt, sembla que voli”, explica Mercader. Conduir-lo no és fàcil, i són poques persones les que en saben. “Necesistes pensar quan el condueixes” apunta Francesc Saltó, qui explica que té tres pedals: el de la dreta és el fre, el del mig, la marxa enrere, i el de l’esquerra, les marxes. També té una palanca que cap enrere és el fre de mà, al mig punt mort i endavant, la directa. Altres curiositats són que les peces de recanvi les compren a Amèrica on encara es fan sobre tot pel món de colleccionisme i que l’assegurança, de la qual se’n fa càrrec l’Ajuntament, inclou trencament de vidres, malgrat no tenir-ne.
Deu anys a l’espera d’un local
L’entitat fa una dècada que reclama a l’Ajuntament un espai adient per guardar el Ford T. En un principi el guardaven en llocs particulars dels socis. Després es va traslladar al carrer Orso, i d’allà al Celler. Posteriorment va passar als baixos de la Biblioteca, on un dia el van engegar, i el fum del vehicle va fer saltar l’alarma de l’equipament.
Actualment torna a estar al Celler Cooperatiu, guardat allà, però els membres de l’associació apunten que no és un lloc idoni per fer el manteniment i les reparacions del vehicle i tenir-lo preparat per qualsevol activitat que hagi fer. I que quan es fan activitats al Celler, sovint els hi fa nosa. “Aquest any, van fer activitats de Nadal al Celler tots els dies i no vam poder preparar-lo perquè sortís a la Cavalcada”, lamenten des dels Amics dels Automòbils Antics.
NOTÍCIES RECENTS