L’accés a l’habitatge és un problema a moltes ciutats catalanes, i Rubí no és una excepció. / Arxiu
Quan es compleix un any de l’entrada en vigor de la Llei 11/2020 que regula el lloguer en ciutats de Catalunya amb mercat d’habitatge ‘tens’, es confirma una moderació general dels preus. Segons les dades que ha fet públiques l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC) corresponents al segon trimestre de 2021, des de l’aprovació de la llei, les rendes han baixat una mitjana del 5,5% als municipis catalans regulats.
En el cas de Rubí, la rebaixa ha estat del 6,35%, sent la quinzena població on la reducció ha estat més significativa del total de 61 que són considerades àrees de mercat d’habitatge tens.
La regulació de preus del lloguer ha incidit en l’estabilitat de les rendes sense reduir l’oferta, que continua en els nombres habituals a la ciutat. Des de setembre de 2020, quan va entrar en vigor la regulació, s’han signat 931 contractes de lloguer, més que al trimestre anterior, en què l’impacte de pandèmia va reduir els contractes nous a 799.
Les dades presentades per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya també evidencien que els preus del lloguer han baixat als municipis regulats, però, en canvi, han pujat a la resta. És per aquest motiu que altres 25 poblacions ja han sol·licitat que també se les reconegui com a àrees de mercat d’habitatge tens.
El passat 15 de setembre, la Generalitat va aprovar declarar Rubí àrea de mercat d’habitatge ‘tens’ durant els propers cinc anys, amb una previsió de rebaixa del preu del lloguer d’un 5%, segons l’acord del Ple de l’Ajuntament el passat mes de maig.
Proursa presenta 32 denúncies a l’Agència Catalana del Consum per infraccions de l’ofertes de lloguer
Durant aquest any de vigència de la Llei 11/2020, la societat municipal Proursa ha presentat 32 denúncies a l’Agència Catalana del Consum per infraccions a les informacions sobre ofertes de lloguer a Rubí de diferents portals immobiliaris.
Entre els incompliments detectats, hi ha preus per sobre dels màxims que marca la llei, però també l’omissió del preu del contracte anterior o de l’índex de preus de referència, que són dades obligatòries segons la llei.
Per la regidora d’Habitatge, Ànnia García, “les dades fan evident l’encert que suposa disposar d’una llei que reguli els preus del lloguer i la necessitat que el parlament espanyol aprovi una llei d’habitatge que contempli la regulació dels preus del lloguer al conjunt de l’estat, tal com recull el pacte de govern progressista”.