Fa uns dies, des de la Plataforma Protegim Ca n’Oriol rebíem amb cert optimisme la notícia que el Govern del PSC obriria un procés participatiu per tal que la ciutadania pogués decidir sobre el projecte de reforma del Parc de Ca n’Oriol. Aquest procés, que en un primer moment es va informar els grups municipals que s’iniciaria el 2 de juliol, va ser acceptat per un dels grups municipals, concretament C’s i que (fora del marc no dóna suport de la plataforma), a canvi de permetre l’aprovació del Pla d’Inversions 2018-2019.
El Govern es va afanyar a publicar una breu nota de premsa per explicar en què consistiria el procés participatiu, un cop el divendres 6 de juliol el migdia, tenia ja assegurada la majoria absoluta del Ple per aprovar el Pla d’Inversions.
Des de la Plataforma, considerem que aquest procés no reuneix els mínims requisits metodològics que ha de complir tot procés de participació ciutadana, d’acord almenys amb el que la mateixa Generalitat de Catalunya descriu en la “Guia per dissenyar i executar processos participatius en l’àmbit municipal”.
Un procés de participatiu que ha de servir per prendre una decisió sobre una actuació de millora i adequació del Parc de Ca n’Oriol, requereix necessàriament i de forma prèvia a l’inici d’aquest, identificar quins són els actors (individuals i col·lectius) a qui s’adreça el procés (mapa d’actors) i proporcionar la informació necessària perquè les persones participants coneguin el format, els objectius i també els límits del procés participatiu que es vol iniciar.
És imprescindible dissenyar estratègies comunicatives segmentades i focalitzades; és a dir pensades per als perfils i els col·lectius específics als quals ens volem adreçar.
En aquesta fase, encara prèvia al procés de participació pròpiament dit, també és important explicar amb tota claredat tant les característiques formals com els continguts substantius. Una explicació que hauria de ser tan compartida com sigui possible, i que definís un punt de partida prou acceptable per al conjunt dels participants.
Definir el com fem el procés participatiu hauria de fer referència a tres aspectes:
• En primer lloc, destaquem la importància de pro – moure un diàleg de qualitat.
• En segon lloc, definirem les tres fases d’un procés participatiu: la informativa, la deliberativa i la de resposta.
• En tercer lloc, ens referirem al rol que en aquest procés han de jugar tres actors clau: la ciutadania, els polítics i els professionals de l’Administració.
Feta aquesta breu explicació metodològica del que entenem que haurien de ser els mínims que han de garantir-se en un procés de participació ciutadana i veient la proposta de procés que ha presentat el govern municipal, sols podem afirmar que el mateix s’aproxima més a un exercici per validar una proposta existent, que no compartim, que a un veritable procés de presa de decisió compartit amb la ciutadania.