Aula Jove és un projecte social a través del qual diverses persones, de forma totalment voluntària, imparteixen classes de repàs pels adolescents que estiguin cursant la secundària i no tinguin prou recursos econòmics per a poder-se pagar classes particulars. Enguany, fa 18 anys que es van posar en marxa amb la col·laboració, principalment, de l’IES Duc de Montblanc i de l’Escola Montserrat. Avui en dia, però, hi col·laboren amb tots els instituts de Rubí.
Els participants del projecte van voler fer una crida a la ciutadania, ja que necessiten més voluntaris. Per això es va organitzar una taula rodona a la biblioteca Mestre Martí Tauler el passat divendres a la tarda. La taula, formada per voluntaris de l’Aula Jove i amb la representació de l’IES Duc de Montblanc, va estar presidida per un dels principals promotors del projecte, Josep Antonio Cordero. Allà van poder explicar el projecte a tots els assistents i així donar més visibilitat al treball que fan dia rere dia.
Les classes de repàs es divideixen en dos grups: un de dilluns i dimecres i un altre de dimarts i dijous. Pel que fa a l’espai, es tracta d’un projecte humil que va començar reformant una part del Casal Popular per transformar-ho en una aula. Actualment, però, la Biblioteca municipal hi col·labora amb ells cedint el primer pis d’aquesta per a impartir les classes de forma més còmoda.
L’objectiu principal de tots els membres de l’organització no és només ensenyar continguts acadèmics i curriculars, sinó acompanyar els adolescents en el seu camí vital i d’aprenentatge. Per aquest motiu, els voluntaris procuren dotar d’eines suficients a tots els seus alumnes per tal que ells siguin autosuficients. “Volem inculcar-los una sèrie de valors i aconseguir que l’educació sigui una motivació per a ells, i no pas una obligació”, assegura Àfrica Fuentes, una de les voluntàries més veteranes del projecte.
Any rere any hi participen en el projecte al voltant de 12 voluntaris. Cadascú d’ells porta 2 o 3 joves com a molt, per una qüestió de qualitat d’ensenyament i seguiment. Alhora, els voluntaris estan coordinats per una professional, sigui educadora social o pedagoga. De fet, aquesta última és l\’única persona de tot Aula Jove que cobra. Per fer-ho, l’organització rep una subvenció de l’Ajuntament i del programa Proinfància.
Al final de la trobada es va obrir un torn de preguntes on els assistents es van interessar per la forma en què se seleccionen els nens i nenes que hi participen. Els voluntaris van explicar que els instituts rubinencs fan un llistat a principi de curs de possibles nens amb problemes econòmics que necessitin repàs addicional. Aquesta llista la valoren Aula Jove i Càrites conjuntament. Posteriorment, se seleccionen uns determinats joves i se’ls hi explica a ells i a les seves famílies la possibilitat de participar en l\’Aula Jove. Sempre són ells qui tenen l’última paraula.
Des de l’organització asseguren que tenen llista d’espera de nens i nenes que necessiten la seva ajuda i, a més, ara disposen d’espai suficient a la biblioteca municipal. L’únic que cal són més persones amb temps per dedicar-s’hi. Els únics prerequisits necessaris per a ser voluntari són, d’una banda, haver cursat l’educació secundària obligatòria i, d’altra banda, tenir com a mínim una tarda lliure a la setmana en horari de 18 a 20 hores.