La construcció de l’hospital Vicente Ferrer tornarà a centrar les reivindicacions del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) durant els propers mesos a la comarca. Fa unes setmanes el conseller de Salut, Josep M. Argimon, va confirmar que aquest projecte, que ha de donar cobertura sanitària de proximitat a Rubí, Sant Cugat i Castellbisbal, no està a l’agenda.
Davant d’aquesta situació, els socialistes volen fer bandera d’aquest projecte, que consideren necessari i inajornable: “Creiem que no hi ha cap situació com la nostra arreu del país que sumi gairebé 200.000 habitants i no tingui un dispositiu de referència i de proximitat”, ha explicat l’alcaldessa de Rubí, Ana M. Martínez, que també ha afegit que “la Generalitat s’ha descuidat que aquest municipi existeix”, en referència a la manca d’altres infraestructures com la segona estació de Ferrocarrils o l’ampliació dels jutjats.
L’alcaldessa ha fet aquestes declaracions en el marc d’una trobada executiva del partit en què hi ha participat la diputada de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, que reclama al conseller de Salut que “reconsideri el no explícit al projecte, perquè és absolutament necessari. Com a partit farem bandera de l’hospital de Rubí a les institucions on puguem fer viable i possible aquesta demanda”. També s’ha mostrat partidari d’aquest projecte el regidor del PSC a l’Ajuntament de Sant Cugat, Pere Soler: “No pot quedar en l’oblit i ni molt menys es pot dir que no es farà l’hospital quan és una demanda del territori”.
L’hospital de Rubí, un projecte abandonat
La construcció d’un hospital de referència per a les ciutats de Rubí i Sant Cugat i el municipi de Castellbisbal, que es va batejar com a Vicente Ferrer, es va projectar fa aproximadament 15 anys, però va quedar enterrat amb l’arribada de la crisi econòmica.
El mateix va passar amb l’hospital de Montcada i Reixac, un projecte molt similar al de Rubí i amb una ràtio de població semblant. En aquest cas, la Generalitat va anunciar fa dos anys que reprenia el projecte i es preveu que pugui entrar en funcionament el 2025. A Rubí, en canvi, durant els darrers anys l’única opció factible de tenir un equipament sanitari proper ha estat el projecte de conversió de l’Hospital General en un hospital públic. Però aquesta idea també ha quedat descartada i els rubinencs hauran de continuar marxant a Terrassa per acudir a l’hospital, com a mínim, durant el propers propers cinc anys.
Ampliació del CAP Anton Borja
Pel que fa a l’ampliació del CAP Anton Borja, la situació es va desbloquejar després que fa uns mesos l’Ajuntament de Rubí fes una modificació del Pla General d’Ordenació per tal que es puguin ampliar aquestes instal·lacions després d’anys de demandes per part dels professionals que hi treballen i també dels usuaris. Segons ha explicat Ana M. Martínez, Salut s’ha compromès a tirar endavant aquesta ampliació a través d’un acord de govern.