Aquest aqüífer de Rubí neix a la zona de la serra de Can Carreres, a la part nord-oest de Rubí i recorre el nostre terme de nord a sud passant per la urbanització de Castellnou (en aquest lloc rep les aigües del torrent de Can Solà) i prop de les masies de Can Mir, Can Feliu i Can Xercavins (de la qual pren el nom) fins a desguassar al marge dret de la riera, justament al costat del conjunt del Vapor Nou (vegeu fotografia).
Ja al segle X, concretament el 996, surt esmentat com a Rivulo Exercavinos en un document que recull un judici sobre la possessió d’un molí situat al torrent. I de fet, els propietaris alodials de la masia que dona el nom al rierol ja tenien el cognom de Xercavins des d’almenys el segle XII.
Als anys 40 del segle XIX, Narcís Menard, un dels primers impulsors de la indústria a Rubí, va construir la resclosa del torrent per aprofitar les aigües per al Vapor Vell, la fàbrica que instal·là prop de Ca n’Alzamora, que era a l’altra banda de la riera. Això ens indica que en aquells temps hi discorria un bon cabal.
L’aigua del rierol de Can Xercavins, a més de ser aprofitada per a usos industrials, també regava un conjunt d’horts, ara desapareguts, que existien prop de la masia.
Com a anècdota curiosa, cal recalcar que a les acaballes de la Guerra Civil, Joan Cardona i un company seu de cognom Calopa, fugint de l’exèrcit dels ‘nacionals’, es van amagar al torrent dos dies en una cova protegida per una gran bardissa a l’entrada que només podien travessar els conills.
També hem de dir que en temps de la postguerra hi havia una passarel·la que passava per sobre, però que fou arrossegada per la rierada del 1962.
L’any 1992 es va fer passar un col·lector paral·lel al curs del rierol que recollia les aigües residuals de les diverses urbanitzacions de la part nord-occidental del terme. Aquestes canonades de vegades vessaven i abocaven les aigües brutes al torrent, cosa que provocava la seva contaminació i degradació. El 2009 es va crear una plataforma per denunciar aquest problema ambiental, i no seria fins a aquest any 2017 en què l’Ajuntament de Rubí i l’Agència Catalana de l’Aigua acordessin posar-hi una solució.
Finalment, hem de dir que l’ecosistema el torrent o rierol de Can Xercavins està format bàsicament per fragments més o menys conservats d’alzinars i roures, entre altres elements vegetals.