Jordi Vilalta
Historiador
Sembla que la casa del mas Jornet ja existia el 1312 amb aquest nom i pagava censos al mas Ses Comes, situat a la Cova Solera, no lluny de Can Fatjó. Va formar part del conjunt de masos que el 1383 es va redimir dels mals usos feudals del senyor del Castell de Rubí.
Al segle XV encara tenim constància d’un Miquel Jornet, però més tard, per casament de la pubilla Eulàlia Jornet, passaria als Massaguer. Per cert, al segle XVI Bartomeu Massaguer va foragitar del mas el bandoler Benet Maduxer, que va tornar al cap d’una setmana i com a revenja va assassinar en Massaguer i violà la seva filla de 12 anys.
El 1617 passa a formar part de les terres de la Torre de la Llebre, propietat de Francesc Mauri i va passar a ser una masoveria. D’aquesta manera, cent anys més tard, en un cadastre del 1717 apareix Bartomeu Font com a masover del mas Jornet, que, per cert, havia conservat el seu nom d’origen.
El 1740 Josep Tullàs, de la Torra de la Llebre estableix la meitat de les terres de l’antic mas Jornet a Antoni Solà i l’altra a Jaume Sucarrats, procedent d’Abrera, per la qual cosa va tornar a ser una hisenda independent. En Solà habitaria el mas Jornet i en Sucarrats edificaria una nova masia al costat mateix, que amb el temps rebria el nom de can Sucarrats.
D’aquesta manera, al plànol cadastral del 1854, elaborat per mossèn Joan Malet, figura Jaume Sucarrats i Arís com a propietari de la part sud de la masia, mentre que les terres de la part nord figuren com a pertanyents a Miquel Solà i Roca.
“La fil·loxera, als anys 80 del segle XIX va colpir durament els seus camps del mas Jornet (n’afectà unes 49 ha). També se sap que el 1849 li van robar a Jaume Sucarrats en una nit 600 ceps acabats de tallar”
Els terrenys del mas Jornet, tal com veiem al cadastre, estaven situats entre les propietats de Can Fatjó, Ca n’Alzamora, Ccan Calopa, Can Pi de Vilaroch, Can Serrafossà, Can Casanovas i el mas Foret. Dins els terrenys del mas Jornet, a la banda nord, s’ubicava Can Rafaló, de la família Janer, i del qual avui en dia no queda traça. El torrent de Tallafigueres travessava les terres i prop del mas passava un camí que enllaçava el Molí de la Noguera amb la ruta que menava cap a Ullastrell.
Com ens apunta l’amic Lluís Garcia, sovint hi ha hagut l’error en confondre l’antic mas Jornet amb la masia de Can Sucarrats, ja que en realitat és molt possible que fos la de Can Tallafigueres, al costat mateix de l’anterior i amb un malnom implantat a principis del segle passat a causa de cert episodi protagonitzat pel seu masover respecte a una tala indiscriminada de figueres, sembla ser.
La fil·loxera, als anys 80 del segle XIX va colpir durament els seus camps del mas Jornet (n’afectà unes 49 ha). També se sap que el 1894 li van robar a Jaume Sucarrats en una nit 600 ceps acabats de tallar. En aquests temps de finals del Vuit-cents, les terres foren disgregades entre 39 rabassaires. En una d’elles, al costat del camí del Campament encara es conserven les restes d’un cup de vi. Agraeixo molt els suggeriments i indicacions del Lluís Garcia per poder redactar aquest article.
NOTÍCIES RECENTS