Jordi Vilalta Martínez
Centre d’Estudis Rubinencs Grup de Col·laboradors de Museu de Rubí
La part sud del casc urbà de Rubí està dominada actualment pels edificis de l’anomenat “conjunt residencial” de Les Torres, un dels barris més densament poblats de la ciutat.
El nom de Les Torres prové del conjunt de cases residencials (“torres”) que la família Massana havia edificat els anys 20 a les immediacions, en terrenys de la Torre de la Llebra.
El 1963 la família Llobateras, que posseïa la masia de can Cabanyes, va vendre les seves terres i la casa pairal a una immobiliària. Eren els temps de la bogeria urbanística a Rubí i del diner fàcil.
El primers edificis d’habitatges van ser bastits poc després per la constructora Bibloc a l’entorn de l’actual plaça dels Nens. De moment la masia va ser respectada.
A partir de 1968 es van iniciar els treballs d’aixecament dels grans blocs que ara constitueixen el conjunt de Les Torres pròpiament dites, a càrrec de la constructora Tejala.
El procés va durar dues fases:
Els primers habitatges es van vendre de manera molt ràpida, atès que la zona es trobava al costat de l’estació dels ferrocarrils i moltes persones no disposaven en aquells temps de vehicle propi. No obstant, hi havia una notable manca d’infraestructures bàsiques malgrat que el cinema no va faltar des dels primers temps. Però gràcies a la pressió de l’associació de veïns, nascuda el 1974, es van anar aconseguint objectius de manera paulatina.
Així, entre la fi de les obres i el 1980, quan ja es troben instal·lats els principals equipaments, podem esmentar la construcció entre 1977 i 1978 de la parròquia de Santa Maria de Rubí, amb una imatge de la Verge que s’havia salvat de la destrucció de can Cabanyes, i el bastiment del col·legi públic d’instrucció primària Maria Montessori, ja el 1980.
NOTÍCIES RECENTS