Entre els dies 6 i 9 de juliol, diversos espais de la ciutat han acollit el Festival Internacional de Dansa Tradicional de Rubí, conegut com Rubifolk. L’edició d’enguany ha comptat amb dos grups convidats: el Ballet Folklòric Tepenahuatl de Nicaragua i el Ballet Dakar de Senegal, compartint protagonisme amb el cos de dansa de l’entitat organitzadora, l’Esbart Dansaire de Rubí. La plaça del Doctor Guardiet ha estat l’escenari central del festival, amb moments com la celebració de la festa de benvinguda i l’espectacle inaugural amb la prestigiosa companyia de dansa Factoria Mascaró el dijous a la nit i l’espectacle de cloenda de diumenge al vespre amb els grups de Nicaragua, Senegal i l’Esbart de Rubí.
El president de l’Esbart, Joan Camps, afirma que els dos grups han sorprès molt positivament per la seva força sobre l’escenari. El Ballet de Nicaragua ha destacat per les seves actuacions impactants i un folklore que barreja elements asteques amb aspectes d’influència colonialista, en paraules de Camps. La directora artística de l’agrupació llatina, Blanca, ha expressat la seva gratitud a l’Esbart per haver facilitat la seva participació al festival rubinenc. Sobre el Ballet Dakar, el president de l’Esbart Dansaire destaca el seu caràcter dinàmic i les seves actuacions explosives amb percussió i acrobàcies.
Des de l’organització, agraeixen la implicació de les famílies acollidores, el cos de Dansa de l’Esbart, la junta i l’equip del bar, l’Escola Regina Carmeli, l’Ajuntament, els guies i tots els col·laboradors que han fet possible aquesta 17a edició del Rubifolk. Tot i així, Joan Camps ha lamentat el poc retorn del públic rubinenc, ja que, tot i que l’assistència ha estat molt bona, el sistema de taquilla inversa i el servei de bar no han tingut bons resultats. “Hem de fer una reflexió bastant profunda del que pretenem amb el Rubifolk, ja que suposa un esforç molt important per la junta organitzadora”. Davant la poca aportació econòmica del públic, Camps afirma que l’esdeveniment haurà de fer un pas endavant per ser més atractiu per als rubinencs i rubinenques. “L’any vinent el Rubifolk haurà de ser diferent del que coneixíem fins ara i sinó, no serà”, afirma Joan Camps. L’organització descarta fer espectacles de pagament per l’any vinent, però sí que plantegen alguns canvis com portar espectacles més petits que es reparteixin per diferents espais de la localitat.
En quant a les famílies acollidores, un tret característic del Rubifolk respecte a altres festivals de dansa tradicional, des de l’Esbart cerquen més implicació de la ciutadania de Rubí, ja que els participants habituals són de l’entorn de l’Esbart. “Hem de donar a conèixer la disponibilitat per ser famílies acollidores i transmetre que les famílies repeteixen perque és una experiència molt enriquidora”, en paraules del president de l’entitat. Enguany, l’organització comptava amb 30 famílies acollidores, les mateixes que l’any passat, però la baixa a última hora del grup Cants i Danses Mahau ha fet que la meitat es quedessin sense convidats.
A banda dels espectacles de dansa, van tenir lloc altres activitats com el concert del grup Les Absentes dissabte a la nit a la plaça del Doctor Guardiet, l’activitat ‘El Mercat Dansa’ de dissabte al matí i una exitosa festa de l’escuma celebrada el diumenge al matí a la rambla del Ferrocarril.