Rubí ha estat durant quatre dies la capital internacional de la dansa tradicional amb el festival Rubifolk, que ha portat fins a la ciutat tres grups de dansa provinents de Timor Oriental, Sud-àfrica i Mèxic. El festival internacional de dansa tradicional ha trobat enguany la resposta del públic gràcies a les actuacions gratuïtes a l’aire lliure i les activitats complementàries de la plaça Doctor Guardiet, un espai que el Rubifolk no utilitzava des de la seva remodelació. “El festival ha tingut molt bona acollida i les activitats de la plaça Doctor Guardiet han estat un èxit”, afirma Joan Camps, president de l’Esbart Dansaire de Rubí.
Els grups convidats van convèncer els rubinencs i es van posar el públic a la butxaca amb les seves danses tradicionals. En aquest sentit, Camps ha coincidit en destacar “la gran qualitat” de les tres formacions, especialment de la companyia ‘Soweto Thabisong Dance Company’, que “tenen el virus de la dansa a dins, amb un ritme i una música espectaculars”, apunta el president de l’entitat. El grup de Mèxic ‘Yaa Hay a Mhñi’Yo’ va destacar per la seva espectacularitat en els balls i la companyia ‘Timor Furak’ va sorprendre pel seu exotisme i els detalls de les seves coreografies.
El festival va arrencar dijous de la setmana passada amb la festa de benvinguda dels grups convidats a la plaça Doctor Guardiet. L’endemà divendres va tenir lloc una desfilada pel centre de la ciutat amb els grups convidats i les entitats de la Taula de Cultura Popular i Tradicional. Ja al vespre, es va iniciar la tradicional cercavila i l’espectacle inaugural. La jornada es va tancar amb concerts musicals a la plaça Doctor Guardiet i des de divendres i fins diumenge es van instal·lar Food Trucks, caravanes de menjar multiètnic, al solar del Centre Democràtic Republicà, per complementar l’oferta cultural amb la gastronòmica.
El dissabte va continuar amb una desfilada dels grups participants pel Mercat al migdia. A la tarda va ser el torn del ‘Tapesfolk’ a la plaça Doctor Guardiet, que va acollir un espectacle dels grups convidats gratuït. El públic va omplir la plaça per l’actuació de la nit, que també va comptar amb part de l’espectacle de l’Esbart Dansaire ‘Danses d’ahir, danses de sempre’, el muntatge que havia d’oferir per Festa Major i que es va suspendre per la mort sobtada d’una espectadora.
L’Esbart va oferir un repertori variat amb coreografies com La sardana íntima, L\’Espunyolet del Berguedà, El Moliner i la Maria, El Ball Francès, dues peces d\’homenatge al poeta Ovidi Montllor i dos fragments del muntatge Dansa XXI.cat. Quan va acabar l’espectacle, es va oferir un concert amb els grups rubinencs Carajillo d’Anís i Trifàsics Dj’s.
El darrer dia del festival va ser diumenge, que va començar al migdia amb tallers i activitats infantils a la plaça Doctor Guardiet i que es va tancar amb l’espectacle de cloenda a La Sala. Tant l’espectacle inaugural com el de cloenda van comptar amb més públic que l’any passat, especialment el de diumenge, tot i que La Sala no es va acabar d’omplir. “De cara a futures edicions, hem de veure com ho plantegem, perquè les activitats a l’aire lliure han tingut molt bona acollida”, apunta Joan Camps.