Samuel Sánchez, professor investigador ICREA a l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya, ha guanyat el Premi Nacional de Recerca al Talent Jove 2016, un guardó dotat en 10.000 euros que reconeix la qualitat i l’excel·lència professional del seu treball i que atorga la Generalitat de Catalunya i la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació.
El rubinenc ha estat seleccionat pel seu treball pioner en el desenvolupament de nanomotors i nanorobots autopropulsats, dispositius que tenen un alt potencial en l’àmbit de la medicina, com l’alliberament controlat de fàrmacs, o el medi ambient, per netejar aigües contaminades.
Aquest no és el primer premi que guanya Sánchez, que ja va ser premiat el 2015 amb el Premi Fundació Princesa de Girona a la Investigació Científica i també amb el Premi de Millor jove espanyol investigador de la revista MIT Technology. El rubinenc està considerat el creador del motor robòtic més petit del món -1.000 cops més petit que el diàmetre d’un cabell- i el líder del desenvolupament de nanorobots i nanomotors.
Samuel Sánchez, de 36 anys, va estudiar a Maristes Rubí i a l’institut Duc de Montblanc i es va llicenciar en Química a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Posteriorment, va fer un doctorat en Biosensors Electroquímics i va marxar al Japó i després a Alemanya, quan les portes per treballar a l’estat espanyol se li van tancar. L’any 2015, l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya li va donar l’oportunitat de liderar el seu propi equip de nanotecnologia i va tornar a casa.
Pel que fa al Premi Nacional de Recerca, el guanyador ha estat el físic Lluís Torner, director de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), pel seu treball pioner en fotònica. Els guardons s’entregaran el 23 de març a les 19.30 hores al Teatre Nacional de Catalunya, en un acte que comptarà amb la presència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont.